Direct meer informatie over Selectierapport Vermogensplan

Artikelen

Angelo van Nies

Uw lijfrente komt vrij, wat kunt u het beste doen?

28 november 2024

In deze editie behandelen we de lijfrente. Of beter gezegd: het vrijvallen ervan. U wilt uiteraard zo veel mogelijk profijt hebben van uw vrijvallende lijfrente. Met uw lijfrentepolis of lijfrenterekening hebt u een kapitaal opgebouwd. Dit kapitaal kunt u als aanvulling op het pensioen gebruiken. Het is belangrijk dat u goed nadenkt over de besteding van uw lijfrentekapitaal

Hoe kan ik mijn kind helpen bij het kopen van een huis?

26 september 2024

Voor starters is het nog steeds lastig om een eigen woning te kopen. De huizenprijzen zijn relatief hoog, de studieschuld telt negatief mee en banken stellen strenge voorwaarden aan de hoogte van de lening. Wellicht heeft u zelf kinderen die hier tegenaan lopen. U kunt hen mogelijk te hulp schieten, bijvoorbeeld door de aankoop (mede) te financieren. Wat zijn de mogelijkheden en de valkuilen? In deze bijdrage maakt financieel planner Ramón Wernsen u wegwijs.

Jos Leeser

Een huis kopen in Spanje of Frankrijk? Hier moet u op letten!

27 augustus 2024

Het is de droom van veel Nederlanders: een tweede huis in het buitenland. Deze wens wordt gevoed door enthousiaste verhalen van vrienden en verder aangewakkerd door tv-programma’s als 'Droomhuis Gezocht'. De nieuwe regels van oud minister Hugo de Jonge jagen ook veel beleggers de grens over om daar te in vastgoed te beleggen. Tel hierbij op de lagere woningprijzen én het feit dat de zon er vaker schijnt, en de droom is geboren...

Joost van Löben Sels

Alternatieve investeringen: welke mogelijkheden zijn er?

08 augustus 2024 (update), 16 februari 2023 (publicatiedatum)

U kunt uw vermogen natuurlijk op een spaarrekening zetten of (laten) beleggen in aandelen of obligaties. Maar er zijn ook andere beleggingsmogelijkheden waarmee u rendement kunt maken. Alternatieve beleggingsmogelijkheden die wat minder voor de hand liggen. Bijvoorbeeld wijn, whisky, kunst of oldtimers. Maar er zijn nog veel meer keuzes. Zoals grondstoffen en vastgoed. Waar moet u hierbij op letten? En op welke termijn is rendement te maken?

We nemen deze alternatieve beleggingen stuk voor stuk voor u onder de loep. Sowieso geldt voor alternatieve beleggingen: investeer alleen in zaken waar u verstand van heeft. Of zorg voor goede adviseurs. En spreid uw beleggingen over meerdere categorieën. Hierdoor verkleint u uw risico’s.

Frits van Manen

Geld investeren in 2024: Maar waarin? Wat is de beste investering?

27 maart 2024 (update), 08 juli 2021 (publicatiedatum)

U heeft geld beschikbaar en wilt dat aan het werk zetten voor u. Wat kunt u met dat geld doen? Sparen is veilig maar niet heel interessant, want dat levert weinig op. Ook al stijgt de rente nu. Inflatie verlaagt de waarde ook nog eens. Maar er zijn verschillende andere mogelijkheden: aandelen, obligaties, vastgoed, goud of zelfs beleggen in cryptovaluta. Hoe kunt u hierin investeren? En wat zijn de risico’s? We zochten het voor u uit.

Erfbelasting 2024: vrijstellingen en tarieven

26 maart 2024

Erfbelasting is een belasting die wordt geheven over de erfenis die iemand ontvangt na het overlijden van een familielid of dierbare. Een andere naam voor erfbelasting is successierecht. Successie betekent opvolging.
In Nederland zijn er specifieke regels en tarieven vastgesteld voor de erfbelasting. De wet die dit regelt heet de Wet op Schenk- en Erfbelasting (Successiewet 1956). Die wet gaat dus ook over schenkingen. Hierover hebben we een apart artikel geschreven. Hieronder gaan we in op de belangrijkste aspecten van erfbelasting in Nederland.

Schenkbelasting 2024: tarieven & vrijstellingen

04 maart 2024

Schenkbelasting is een belasting die wordt geheven over schenkingen. Schenken is het overdragen van vermogen zonder dat daar direct iets tegenover staat. Deze belasting is van toepassing op schenkingen van geld, goederen, of op het nakomen van verplichtingen namens de schenker. In Nederland valt schenken onder de Wet schenk- en erfbelasting. Degene die de schenking ontvangt doet de aangifte en betaalt de schenkbelasting.

Jos Leeser

Rendement vermogensbeheerders 2023

01 februari 2024

Het beleggingsjaar 2023 was een uitstekend jaar voor vermogensbeheerders. Na een lastig 2022 kunnen we echt spreken van een hersteljaar. Vermogensbeheerders hebben vorig jaar, binnen de beleggingsportefeuilles met een neutraal profiel, gemiddeld een netto rendement gerealiseerd van +10,5% (na kosten). In 2022 was dit nog een verlies van -13,3%. Dit blijkt uit de nieuwste Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index) cijfers die Vermogensbeheer. nl vandaag publiceert.

Jos Leeser

Vermogensbelasting 2024: vrijstelling box 3 & tarieven

10 januari 2024 (update), 30 november 2023 (publicatiedatum)

Ook in 2024 veranderen de regels voor de vermogensbelasting. In dit artikel leest u hier meer over. De tarieven komen aan bod, inclusief een rekenvoorbeeld. De berekening is best een klusje. En wat ook meespeelt, er is nogal wat gedoe op juridisch gebied. De manier waarop de Belastingdienst de vermogensbelasting uitvoerde is door de Hoge Raad in 2021 afgewezen. De kern van het probleem is dat de Belastingdienst uitging van fictief rendement en niet van werkelijk rendement. Op dit moment geldt er overbruggingswetgeving. Maar ook die hanteert nog een fictief rendement. Vanaf 2027 zou dit afgelopen moeten zijn. Hierover geeft dit artikel u meer informatie. Tot slot geeft Jos Leeser van Vermogensbeheer.nl diverse tips om uw aanslag in Box 3 lager te houden.

Jos Leeser

Hedgefondsen: wat doen ze en wat heb je eraan?

27 oktober 2023

In de complexe wereld van beleggingen zijn hedgefondsen nog complexer maar wel intrigerend en vaak verkeerd begrepen. Wat zijn ze precies en hoe onderscheiden ze zich van reguliere beleggingsfondsen? En, belangrijker nog, wanneer is het interessant om in hedgefondsen te beleggen? Dit artikel geeft antwoorden op deze vragen en biedt inzichten in de wereld van hedgefondsen.

Joost van Löben Sels

Beleggingsprofiel: wat is het? & waarom is het belangrijk?

26 september 2023

Beleggen is een populaire manier om vermogen op te bouwen en financiële doelen te bereiken. In Nederland hebben steeds meer mensen interesse in beleggen als een manier om hun financiële toekomst veilig te stellen. Zeker nu de rente op spaargeld (nog) erg laag is. Een cruciaal onderdeel van een succesvolle beleggingsstrategie is het beleggingsprofiel. Het heet ook wel risicoprofiel. Een beleggingsprofiel fungeert als een routekaart die beleggers helpt bij het maken van weloverwogen beslissingen die aansluiten bij hun financiële doelstellingen, risicotolerantie en beleggingshorizon. Niet kiezen is ook een keuze. Maar banken en andere aanbieders van beleggingen zijn verplicht om een beleggingsprofiel aan te leggen van beleggende klanten. Dit is een belangrijk onderdeel van hun wettelijke zorgplicht.

Frits van Manen

Belastingvrij schenken 2023: regels en tarieven

25 augustus 2023

Schenken is een manier om financiële ondersteuning te bieden aan familieleden, vrienden of goede doelen. In Nederland zijn er regels en belastingtarieven verbonden aan schenkingen. Maar er zijn ook mogelijkheden om belastingvrij te schenken. In dit artikel bespreken we de ins en outs van belastingvrij schenken in Nederland, inclusief de tarieven voor het jaar 2023.

Hubert Jan Lambooy

ESG: niet meer weg te denken bij duurzaam beleggen

17 augustus 2023

Bij duurzaam beleggen kunt u er niet meer omheen: ESG. In dit artikel komt u te weten wat het is en wat u eraan heeft bij uw beslissingen bij verantwoord beleggen en vermogensbeheer.

Joost van Löben Sels

Beleggen in goud: een gouden investering?

05 augustus 2023 (update), 19 augustus 2021 (publicatiedatum)

Goud is een bijzonder beleggingsproduct. U kunt het laten verwerken in bijvoorbeeld een ring, maar ook goudstaven opslaan bij een bank. Waarom is goud van oudsher zo’n populaire belegging? Wat hield de gouden standaard in? En wat zijn de voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld aandelen? En wat zijn de mogelijkheden om in dit edelmetaal te beleggen? Hoe zit het met de nadelen? Gaat AI (artificial intelligence) nog invloed hebben? In dit artikel komt dat allemaal aan bod.

Joost van Löben Sels

Beheerd beleggen vergelijken: waar moet u op letten?

03 augustus 2023

U heeft geld over om te beleggen. Dat kunt u zelf doen, of u kunt kiezen voor beheerd beleggen. Zoals de naam al zegt, bij beheerd beleggen beheert een professionele belegger uw ingelegde vermogen. In dit artikel leest u meer over beheerd beleggen.

Jos Leeser

Lies, damned lies and statistics (by Mark Twain)

20 juli 2023

Recent viel mijn oog op een artikel op Nu.nl met als kop: ”Eén cijfertje is nooit het hele verhaal”. In dit artikel wordt betoogd dat er in de politiek nogal wat rondgestrooid wordt met feiten en statistieken. Zo zou het klimaatpakket van het kabinet- inmiddels demissionair- ervoor zou zorgen dat de wereld 0,000036 graden minder zou opwarmen tegen een kostenpost van €26 miljard. De stelling dat dit weggegooid geld zou zijn, is dan makkelijk te beargumenteren. Immers een miniem effect tegen een heel hoog bedrag. Maar in een zuiverder context geplaatst kun je er heel anders naar kijken.

Frits van Manen

Een tweede huis kopen: een veilige, maar kostbare investering

14 juli 2023

In deze oververhitte woningmarkt kan de aanschaf van een tweede woning een dure, maar goede en veilige investering zijn. Die tweede woning kunt u zelf een gedeelte van het jaar gaan bewonen, of gaan verhuren. Maar waar moet u op letten, als u een extra huis koopt en wat bent u kwijt aan kosten?

Jos Leeser

Beleggen via crowdfunding en peer-to-peer (p2p) leningen. Is dit interessant?

22 juni 2023

Het is wellicht de oudste vorm van beleggen: geld uitlenen met rente. Nu de rente weer stijgt is dit weer wat interessanter geworden als beleggingsoptie. Bij banken krijg je nog steeds niet veel rente. Maar via crowdfunding en zogenaamde peer-to-peer leningen is nu een aardig rendement te behalen. Tenminste, als je de inflatie even niet meetelt. Hoe werken crowdfunding en peer to peer leningen voor beleggers? Waar moet je op letten? In dit artikel leest u er meer over.

Hubert Jan Lambooy

Lijfrente: wat is het? Wanneer sluit je er een af?

02 juni 2023

Op een fiscaal voordelige manier inkomen voor later regelen? Dat kan met een lijfrente. Kort gezegd is dit een soort pensioen dat u zelf regelt. Er komt dus geen werkgever aan te pas. Hoe werkt dit en waar moet u op letten? In dit artikel leest u er meer over.

Joost van Löben Sels

Beleggen in derivaten (opties, futures, swaps, cfd's): weet waar je aan begint

19 mei 2023

Beleggen in derivaten is een van de meest complexe en risicovolle beleggingsstrategieën die er bestaan. Derivaten zijn financiële producten die afgeleid zijn van andere beleggingsproducten (activa) zoals aandelen, valuta en obligaties. Derivaten zijn ontworpen om risico's te beperken. En om beleggers te helpen profiteren van veranderingen in de waarde van deze activa. Derivaten worden verhandeld op derivatenbeurzen en er zijn veel verschillende soorten derivaten beschikbaar. Beleggen in derivaten is een strategie die door veel beleggers wordt gebruikt om hun portfolio te diversifiëren en hun risico te verminderen. In dit artikel gaan we dieper in op beleggen in derivaten.