Kies de beste vermogensbeheerder van 2024
Er is een groot aantal vermogensbeheerders waaruit u kunt kiezen. Maar welke vermogensbeheerder is de ‘beste’? Hoe maakt u hierin de juiste keuze? Moet u kijken naar rendement of juist naar de laagste kosten? Hoe duurzaam is de portefeuille? En hoe zit het met de klantgerichtheid van de vermogensbeheerder?
Bij Vermogensbeheer.nl weten we één ding zeker: er bestaat niet zoiets als de beste vermogensbeheerder. De jaarlijkse award voor de 'beste vermogensbeheerder van jaar X' nemen we dan ook met een korreltje zout. Wie voor u de juiste beheerder is, hangt af van uw persoonlijke situatie, eisen en wensen. Op deze pagina geven we u drie tips die u kunnen helpen bij het vinden van de beste vermogensbeheerder.
Tip 1: Zet uw wensen en eisen op papier
De eerste stap bij het kiezen van een vermogensbeheerder bestaat uit het formuleren van uw beleggingsdoel. Wilt u beleggen voor uw pensioen of bijvoorbeeld een spaarpotje opbouwen om de studie van uw kinderen te bekostigen? Bent u inkomensafhankelijk van de resultaten van de beleggingen? Kies altijd een vermogensbeheerders waarvan de dienstverlening - en hiermee de portefeuille - aansluit op uw doel.
Vermogensbeheerders hebben daarbij een eigen manier van werken. Wat zijn uw eisen, wensen en voorkeuren ten aanzien van de dienstverlening? Heeft u een beleggingsvoorkeur, bijvoorbeeld voor aandelen, trackers of beleggingsfondsen? Hoe belangrijk is persoonlijk contact voor u en moet de vermogensbeheerder bij u in de buurt gevestigd zijn? Of is een online vermogensbeheer ook een optie?
Hoe concreter uw eisen en wensen, hoe eenvoudiger het is om de beste vermogensbeheerder te vinden voor uw specifieke situatie.
Tip 2: Vergelijk directe én indirecte kosten
Een belangrijk aspect bij de keuze voor een vermogensbeheerder zijn de kosten. Elke betaalde euro gaat immers ten koste van het rendement. Hoe lager de kosten, hoe groter de kans dat u uw beleggingsdoel realiseert. Om de ‘beste’ vermogensbeheerder te selecteren is het daarom van vitaal belang dat u inzicht heeft in de het kostenplaatje. Dan kunt u de kosten van vermogensbeheerders vergelijken. Helaas zijn niet alle vermogensbeheerders hierin transparant.
De kosten voor een vermogensbeheerder zijn tweeledig; er zijn directe kosten en indirecte kosten. De directe kosten zijn een vergoeding voor de dienstverlening van de vermogensbeheerder. De indirecte kosten worden verwerkt in de producten, zoals beleggingsfondsen en trackers. De directe kosten verschillen per beheerder. De indirecte kosten hangen samen met het gekozen (beleggings)beleid van de vermogensbeheerder. Zo betaalt u bij een vermogensbeheerder met een actief beleggingsbeleid meer (transactie)kosten. Om te weten wat u betaalt, moet u de directe én indirecte kosten van een beheerder weten.
N.B. Omdat niet elke vermogensbeheerder transparant is over de kosten, heeft Vermogensbeheer.nl het voorwerk voor u gedaan. Elke vermogensbeheerder heeft bij ons een eigen profielpagina met hierin een tabblad 'kosten'. U vindt hier het overzicht van alle vermogensbeheerders in Nederland.
Tip 3: Vergelijk rendement én risico
Nog teveel beleggers kiezen een vermogensbeheerder op basis van het hoogste rendement. Wij raden dit af. Een hoog rendement impliceert meestal ook een hoger risico. En risico's kunnen onrust en stress veroorzaken.
Het is daarbij erg lastig om rendementen en risico’s van vermogensbeheerders onderling te vergelijken. Cijfers zijn een momentopname en bieden uitsluitend inzicht in de mate van het succes van het gevoerde beleggingsbeleid over afgelopen periode. Hoe meer meetmomenten er zijn, hoe meer voorspellende waarde de cijfers hebben. Beperk uw vergelijk daarom tot vermogensbeheerders die cijfers bieden over minimaal de afgelopen drie jaren.
Vermogensbeheer.nl heeft de Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) ontwikkeld om consumenten te helpen bij het vergelijken van het door hun vermogensbeheerder gerealiseerde rendement. Het eigen rendement kan zo vergeleken worden met het door vermogensbeheerders gerealiseerde gemiddelde netto rendement na kosten. Vergelijk het gerealiseerde rendement met de Vermogensbeheer Rendement index.
Bij het vergelijk van rendementen is het goed om ook de prestaties in de slechte jaren te bekijken. Welk rendement realiseerde de vermogensbeheerder in bijvoorbeeld 2008, 2011 en 2018? Deze prestatie is een indicatie van de weerbaarheid van een beheerder. Hoe blijft de beheerder overeind en welke verliezen kan zij lijden? De voor u beste vermogensbeheerder biedt een risico- en rendementsprofiel dat past bij uw doelstelling.
N.B. Op de profielpagina van iedere vermogensbeheerder hebben wij een tabblad 'rendement' opgenomen. U vindt hier het overzicht van alle vermogensbeheerders in Nederland.
Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?
Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?
Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.