Lijfrente: wat is het? Wanneer sluit je er een af?
Op een fiscaal voordelige manier inkomen voor later regelen? Dat kan met een lijfrente. Kort gezegd is dit een soort pensioen dat u zelf regelt. Er komt dus geen werkgever aan te pas. Hoe werkt dit en waar moet u op letten? In dit artikel leest u er meer over.
Verschil lijfrente en pensioen
In Nederland zijn er verschillende manieren om uw financiële toekomst veilig te stellen. Lijfrente en pensioen zijn twee van de belangrijkste opties. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee?
Het is een raar woord, lijfrente. Maar goed, het is net als pensioen een type verzekering voor inkomen voor later. Het grote verschil is: een pensioen bouw je op bij een werkgever. Het bedrijf betaalt mee aan het pensioen. Dit is veelal vastgelegd in een cao.
Een lijfrente regel je helemaal zelf. Een lijfrente schaft u aan via een zogeheten lijfrenteverzekering. Deze lijfrenteverzekering koopt u door een eenmalige storting (koopsom) of door periodieke premiebetalingen. Let bij het aankopen op de kosten; zoals eenmalige kosten en doorlopende kosten. Dit kan per maatschappij behoorlijk verschillen. U kunt dit zelf regelen of via een adviseur. Maar die rekent natuurlijk ook kosten.
Lijfrente is dus een financieel product om een aanvullend inkomen te hebben als u stopt met werken. U kunt lijfrente opbouwen door premie te betalen aan een verzekeringsmaatschappij of een bank. De premies worden belegd en later wordt het opgebouwde kapitaal omgezet in een uitkering, bijvoorbeeld per maand of kwartaal.
Voordeel: zelf bepalen
Het voordeel van lijfrente is dat u zelf bepaalt hoeveel premie u betaalt en hoe lang. Ook kunt u ervoor kiezen om uw partner of een andere begunstigde te laten meedelen in de uitkeringen na overlijden. Een ander voordeel is dat de premies die u betaalt fiscaal aftrekbaar zijn. Dit betekent dat u minder belasting hoeft te betalen.
Voor wie is een lijfrente interessant?
Lijfrente wordt veel gebruikt door zzp’ers en ondernemers. Zij hebben geen werkgever en bouwen dus geen pensioen op. Een lijfrente is dan een mogelijkheid om toch een appeltje voor de dorst te krijgen. Het kan ook zijn dat iemand te weinig pensioen opbouwt bij de werkgever. Het afsluiten van een lijfrente is dan noodzakelijk om later financieel niet in de problemen te komen. En, bij een hoger inkomen kan het ook aantrekkelijk zijn om in een lager belastingtarief te vallen, door via de aankoop van een lijfrente het inkomen te verlagen.
Een lijfrente kan ook extra inkomen voor een ander zijn. Bijvoorbeeld voor uw partner als u overlijdt. U kunt hiervoor ook een lijfrenteverzekering afsluiten of sparen met een lijfrenterekening. Dit is een geblokkeerde rekening waarop u een kapitaal kunt sparen of beleggen om later als lijfrente te laten uitkeren. Dit wordt ook wel lijfrentebeleggingsrecht genoemd.
Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?
Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?
Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.
Pensioen en lijfrente: fiscaal verschillend
Een groot verschil tussen pensioen en lijfrente is de fiscale behandeling. Het geld dat u in een lijfrente stopt, kunt u aftrekken van de belasting. Pas bij latere uitkering geeft u de uitkering op als inkomen. Het voordeel: na de pensioengerechtigde leeftijd betaalt u veel minder belasting dan nu.
In een versimpeld voorbeeld: stel u stort 10.000 euro in een lijfrente. En stel uw belastingtarief is nu 40%. Normaal zou u hierover dus 4.000 euro belasting kwijt zijn. Na uw pensionering is het tarief 10%. Dan betaalt u nog maar 1.000 euro.
De premie die u voor de lijfrenteverzekering betaalt, is dus fiscaal aftrekbaar. Er geldt per jaar wel een maximum, uw 'jaarruimte'. Via de Belastingdienst kunt u die jaarruimte berekenen.
Als uw inkomen als zelfstandige per jaar sterk fluctueert, is het verstandig om steeds te kijken of het wel of niet interessant is om in dat jaar een lijfrenteverzekering af te sluiten. Denk hierbij ook aan de zogenaamde middeling, uw belastingadviseur of accountant kan u hierbij helpen.
Lijfrente voor de einddatum stoppen
Het kan zijn dat u uw lijfrenteverzekering al voor de einddatum wilt stoppen. Het voortijdig stopzetten heet afkopen. Als u besluit tot afkopen, betaalt u belasting over de afkoopsom, en meestal ook zogeheten revisierente. Deze rente bedraagt 20% van de bruto waarde en betaalt u als compensatie voor het via aftrek ontvangen belastingvoordeel. Meestal is dit dus niet interessant om te doen.
Hoe maakt u rendement met een lijfrente?
Lijfrentes worden onderverdeeld in een opbouwfase en een uitkeringsfase. In de opbouwfase stort u premie, bijvoorbeeld eenmalig, maandelijks of jaarlijks. De verzekeraar of bank belegt uw geld en maakt (hopelijk) rendement. Bij het afsluiten van uw lijfrente kunt u kiezen uit een gegarandeerde uitkering of meer risico nemen met kans op een hoger eindbedrag. Denk hier goed over na en laat u zonodig goed adviseren.
Lijfrente valt vrij
U betaalt de bank of verzekeraar in de opbouwfase eenmalig of periodiek premie. Van het opgebouwde lijfrentekapitaal koopt u vervolgens later een levenslange of tijdelijke uitkering aan. Op het moment dat de lijfrente vrijkomt, kunt u gaan shoppen voor een uitkering. Dit is voor velen wat verwarrend. Het is dus niet zo dat de lijfrente afloopt en de verzekeringsmaatschappij of bank u dan een uitkering geeft. U moet nog een uitkering ‘kopen’. Het voordeel is dat u kunt shoppen bij vele aanbieders en zo de hoogste uitkering met de laagste kosten vindt.
Heeft u meerdere lijfrentes die vrijvallen? U mag de bedragen combineren en daarmee 1 uitkering aankopen. U kunt dit zelf regelen of u laten adviseren door een specialist. Die vraagt daar wel geld voor. Het is hoe dan ook de moeite waard om goed te rond te kijken, als het uitkeringsmoment van uw lijfrente(s) in zicht komt.
Hoe staat het fiscaal met een lijfrente-uitkering?
Een lijfrente-uitkering valt fiscaal in box 1. Uitkeringen uit lijfrente zijn inkomen en dus ook belast. De bank of verzekeraar die de uitkering doet, is verplicht om loonbelasting in te houden. U moet de lijfrente-uitkering(en) in de aangifte inkomstenbelasting aangeven bij 'inkomsten' (pensioen en andere uitkeringen). Er zijn nogal veel regels waaraan een lijfrenteverzekering moet voldoen. Dit geldt ook voor de lijfrente-uitkering. Het is verstandig zich hierin te verdiepen en zonodig te laten adviseren. Meer informatie over lijfrente en belasting kunt u vinden op de site van de Belastingdienst.
door Hubert Jan Lambooy
Als jurist heeft Hubert Jan veel ervaring in de financiële sector. Zo heeft hij bij diverse levensverzekeraars samengewerkt met vermogensbeheerders en beleggingsfondsen. Hierdoor heeft hij een goed beeld gekregen van de juiste criteria, waarop deze beleggingsinstellingen het best beoordeeld kunnen worden. Bij Vermogensbeheer.nl begeleidt hij vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder.
Gerelateerd:
- Vermogen opbouwen voor je oude dag: in box 3, 2 of 1? - 29 juni 2021
- Zelf pensioen opbouwen kan niet zonder beleggen - 25 mei 2021
- Eerder stoppen met werken? Hoeveel moet u sparen? En wat zijn de gevolgen? - 8 maart 2021
Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?
Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?
Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.