Direct meer informatie over Selectierapport Vermogensplan

Family office: wat is het & wat doen ze? + multi & single

29 maart 2023 Onderwerp: Investeringen

Steeds meer vermogende families schakelen de diensten in van een zogeheten ‘family office’. Dit is een dienstverlener die onder meer het vermogensbeheer van een welgestelde familie in goede banen leidt. Sommige banken en grotere advieskantoren bieden een dergelijke begeleiding aan. Ook kan de familie zelf een family office op poten zetten. Wat zijn de taken van zo’n family office en hoe werkt deze dienstverlening?

Historie family office

Het concept van de family office is ontstaan in de 19e eeuw. In 1838 richtte de familie van de Amerikaanse financier en kunstverzamelaar JP Morgan het House of Morgan op om het familievermogen te beheren. In 1882 richtten de Rockefellers, een steenrijke familie, hun family office op. Dat bestaat nog steeds en is uitgebreid met dienstverlening aan andere families. Het beheert nu meer dan 16 miljard dollar aan vermogen.

Wereldwijd zijn er nu ruim 10.000 family offices. Dat aantal is het laatste decennium fors gegroeid. Volgens schattingen beheren ze zo’n 4 biljoen dollar. In de afgelopen jaren is er een toename geweest van het aantal family offices over de hele wereld, vooral in opkomende economieën zoals China en India. Dit is grotendeels te danken aan de groei van het aantal welgestelde families in deze regio's en de toenemende behoefte aan gespecialiseerde financiële diensten.

Family office

Hoogstpersoonlijke service

Een belangrijk aspect van family offices is dat ze een persoonlijke relatie hebben met de familie die ze bedienen. Family offices begrijpen de specifieke behoeften en doelen van de familie en werken nauw samen met hen om ervoor te zorgen dat hun financiële doelstellingen worden bereikt. Ze bieden een gepersonaliseerde service en kunnen snel reageren op veranderende omstandigheden of wensen van de familie. Bijna alle vermogende families in ons land doen inmiddels een beroep op externe adviseurs. Het gaat dan om raadgevers als een advocaat, accountant, verzekeringsmakelaar, beleggingsadviseur en/of belastingadviseur. Dit adviesteam kan in de vorm van een family office worden gegoten, of via een family office worden gecoördineerd.

Wat is de focus van een family office?

De focus van een family office ligt vaak op de groei en het behoud van het familievermogen. Waarbij er oog is voor het waarborgen van voldoende middelen voor de volgende generaties. Family offices coördineren bij deze aanpak onder andere de verschillende investeringsplannen van de familieleden. Het gaat bij family offices altijd om het beheer van substantieel vermogen, vanaf zo'n 5 tot 10 miljoen euro. Het oprichten van een family office kan een complex en duur proces zijn. Het vereist een grondige analyse van de financiële situatie van de familie en hun doelen en wensen op de lange termijn. Daarnaast is er een team van experts nodig op het gebied van vermogensbeheer, belastingen, estate planning en juridische zaken om de family office effectief te runnen. De kosten van een family office bedragen gemiddeld 1% van het totale vermogen van de familie.

selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

Een family office kan heel veel taken uit handen nemen en daarmee rijke familie ontzorgen. Door middel van bijvoorbeeld fiscale, juridische en financiële diensten, belastingplanning, estate planning, trust- en bedrijfsstructurering, filantropie en liefdadigheid, en persoonlijke diensten zoals boekhouding, juridisch advies en conciërge-diensten zoals reizen plannen. Ook kan de family office advies geven over de aankoop van kunst en de beveiliging van bezittingen en personen voor haar rekening nemen. Het uitgangspunt is om de korte termijn behoeften te vervullen en de lange termijn doelstellingen te halen. De activiteiten van een family office zijn daarmee duidelijk veel breder dan die van bijvoorbeeld een private bank.

Welke soorten family offices zijn er?

Er zijn single-family offices en multi-family offices. Een single-family office (SFO) ondersteunt een enkele familie. Die biedt daarmee absolute privacy en onafhankelijkheid. Daarnaast kan een SFO in een specifiek op de wensen van die familie toegesneden bedrijfsmodel worden gegoten, met een coördinerende adviseur als contactpersoon. Steeds meer vermogende families in Nederland kiezen er voor om hun eigen family office op te richten. Een voorbeeld is Anthos Fund & Asset Management in Amsterdam. Dit is één van de grootste familiekantoren ter wereld en is het vermogensbeheerbedrijf van de familie Brenninkmeijer (C&A).

SFO’s kunnen echter duur zijn, omdat de kosten voor het werven en exclusief behouden van mensen met de juiste (vaak zeer specialistische) vaardigheden hoog zijn. Om deze kosten over meerdere familievermogens te kunnen spreiden, kiezen veel families voor een multi family office (MFO).

Hoe werkt een multi-family office?

Het bedrijfsmodel van MFO's is erop gericht meerdere gestandaardiseerde diensten aan te bieden aan meerdere families. Een MFO beschikt vaak ook over meer personeel dan een SFO. MFO's zullen continu een goede balans moeten vinden tussen het zelf verlenen van diensten en het - discreet - uitbesteden van bepaalde taken.

De meeste MFO’s hebben een sterke focus op het aanbieden van beleggingen en vermogensbeheer. Deze diensten zijn essentieel voor het verdienmodel. Een klein aantal MFO’s focust zich op andere zaken, zoals vermogensregie en family governance. Deze MFO’s werken op uurbasis, maandelijkse fees voor vaste diensten of een project fee.

Banken bieden hybride family offices

Een aantal banken heeft afdelingen opgericht om een family office aan te kunnen bieden aan vermogende cliënten en hun families. MFO’s van banken bieden de voordelen van een SFO, maar daarnaast ook de schaalvoordelen van financiële dienstverlening van een grote, gevestigde vermogensbeheerder. Daarbij kunt u denken aan brede ervaring, diepgaande kennis en uitgebreide middelen.

Jos Leeser

door Jos Leeser

Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.

Gerelateerd:

selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.