Gebruik gezond verstand bij overwegen private banking
De private bank wil de klant beter, uitgebreider en bovenal persoonlijk bedienen. Met name het persoonlijke contact is het belangrijke onderscheid met de retail bank, waar menselijk contact door digitalisering een zeldzaamheid is geworden. Toch is een private bank niet altijd een vanzelfsprekende keuze.
De ondergrens om voor private banking of wealth management in aanmerking te komen ligt in Nederland op 500.000 euro vrij beschikbaar vermogen, maar er zijn er ook die de lat op minimaal één miljoen leggen. De echt exclusieve private banken communiceren de ondergrens om in aanmerking te komen niet eens. De kern van de dienstverlening is beleggen, maar veel private banken bieden aanvullende diensten zoals financial planning, estate planning, kredietplanning, vermogensregie en ondersteuning bij filantropie, erfenissen en belastingen. Sommige verlenen zelfs administratieve ondersteuning. Eén keer per maand of per kwartaal haalt een koerier van de bank dan de schoenendoos met ‘bonnetjes’ op bij de betreffende ondernemer of de familie.
Onderlinge verschillen private banking groot, ook in kosten
De onderlinge verschillen in de wereld van private banking zijn groot en dat weerspiegelt uiteraard in de kosten. Service wordt daarin verdisconteerd en dat zorgt ervoor dat private banken niet de goedkoopste in de markt zijn. Maatwerk dienstverlening en intensiever persoonlijk contact hebben nu eenmaal een prijs. Wie dat minder belangrijk vindt en in de praktijk nauwelijks gebruik zal maken van aanvullende dienstverlening, moet zich afvragen of een private bank wel een verstandige keuze is. Anderzijds is de behoefte van mensen met vermogen aan persoonlijk contact zeer begrijpelijk. Het gaat om grote bedragen en complexe situaties. Als een ondernemer zijn bedrijf verkoopt komt daar meer bij kijken dan de vraag hoe de opbrengst te beleggen.
Omzet gaat soms boven overtuiging
Bij onze beoordeling van en advisering over de keuze voor een private bank spelen twee onderwerpen een doorslaggevende rol. Ten eerste is dat de beleggingsstrategie. Doorgaans bieden ze de keuze uit meerdere strategieën zoals duurzaam, indexbeleggen, actief beleggen of in fondsen. Je kunt je dan afvragen wat dan de beliefs zijn van zo’n alleskunner. Wie kiest voor indexbeleggen, wijst per definitie alle andere vormen af. Dan is de keuze voor een gespecialiseerde indexbelegger logischer dan de keuze voor een inherent tegenstrijdige alleskunner bij wie omzet boven overtuiging gaat.
Ongewenste prikkel van eigen fondsen
De tweede factor die een rol speelt bij de afweging voor een private bank is de onafhankelijkheid. Heeft de bank eigen huisfondsen, dan passeer je als belegger vrijwel zeker twee keer de kassa. Eén keer voor de fondsmanager en één keer via de beheervergoeding. Eigen fondsen zijn nu eenmaal vaak een ongewenste prikkel. Er zijn wereldwijd duizenden fondsen en het is dan wel heel uitzonderlijk als juist het eigen huisfonds de interessantste beleggingsoptie is.
De mens is echter niet altijd rationeel en tilt daardoor soms minder zwaar aan dubbel betalen en gebrek aan onafhankelijkheid, dan aan een rode loper en een jaarlijkse golfclinic.
door Frits van Manen
Frits is partner bij Vermogensbeheer.nl en heeft ervaring als beleggings- en vermogensadviseur bij een grote Nederlandse bank en fondshuis. Frits begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder.
Gerelateerd:
- Rendement vermogensbeheerders 2020 - 29 januari 2021
- Beleggingsfondsen: een zegen of een vloek? - 1 december 2020
Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?
Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?
Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.