Beleggingspand kopen: de haken & ogen aan een tweede huis als belegging
Het bezit van een beleggingspand kan voor solide inkomsten zorgen. Een aantrekkelijke aanvulling op uw inkomen of uw pensioen. Het kan bovendien zorgen voor een betere spreiding in uw beleggingsportefeuille. Maar waar moet u op letten, als u besluit om een ander huis als beleggingspand aan te schaffen? Wat zijn de voor- en nadelen?
De aankoop van een beleggingspand lijkt heel aanlokkelijk. Elke maand krijgt u huurinkomsten binnen, terwijl de huizenprijzen in de lift zitten. Het is daarnaast een inflatiebestendige en tastbare investering en u kunt er veel meer rendement op halen dan op een spaarrekening. Met het oog op de toekomst kan het gaan fungeren als een interessante aanvulling op uw pensioen. En als u geen pensioen hebt opgebouwd, kan het daarvoor in de plaats komen. Een ander voordeel is dat u over de huuropbrengsten geen belasting betaalt.
Hoe financiert u uw beleggingspand?
Er zijn verschillende mogelijkheden om de aankoop van uw beleggingspand te financieren. U kunt bijvoorbeeld de aankoop helemaal met eigen geld financieren. Of u kunt een (tweede) hypotheek afsluiten. Aan die hypotheek zitten wel redelijk strenge eisen vast. Dit heeft met name te maken met de vrees voor een mogelijke overkreditering. De geldverstrekkers rekenen een opslag bovenop de hypotheekrente en u moet vaak eigen geld meebrengen. Veel banken financieren een beleggingspand namelijk tot maximaal 80% van de taxatiewaarde. Ook heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek.
Daarnaast is het niet bij alle geldverstrekkers mogelijk een hypotheek voor de financiering van een beleggingspand te krijgen. Tijdens de kredietcrisis zijn zij huiverig geworden voor dergelijke constructies. Naast banken zijn er ook veel andere partijen in de markt, die u aan een zo’n vastgoedhypotheek kunnen helpen. Informeer u goed, voordat u met zo’n partij in zee gaat.
Wat zijn de nadelen van beleggingspanden?
U moet zich realiseren dat een pand verhuren veel tijd en geld kost. U moet het huis goed onderhouden en veel weten van de regelgeving. En die is best ingewikkeld. Veel bureaus en beheerders kunnen u werk uit handen nemen. Ze kunnen bijvoorbeeld betrouwbare huurders voor u zoeken. Of u helpen met de administratie en het opstellen van huurovereenkomsten.
Verder heeft een woning verhuren gevolgen voor de belasting. Zoals gezegd, betaalt u geen belasting over de huur. Wel moet u de woning opgeven als bezit in box 3, net als uw spaargeld. Hierdoor betaalt u rendementsbelasting.
Ook zijn er verschillende kosten die u moet betalen, als u een beleggingspand aanschaft. Zo is een taxatierapport bij de aankoop van een beleggingspand met financiering verplicht. Een notaris moet verder een hypotheek- en overdrachtsakte opmaken en ook hier zijn kosten aan verbonden. Ten slotte brengt een geldverstrekker afsluitkosten in rekening, nadat u een hypotheek hebt afgesloten.
Momenteel is er veel behoefte aan woonruimte, maar er is ook een mogelijkheid dat het beleggingspand leeg komt te staan. U moet dan doorlopende kosten, zoals verzekeringen, blijven betalen. Het beleggingspand levert dan geen geld op, maar kost alleen geld.
Zelfbewoningsplicht als obstakel
Ten slotte is de zelfbewoningsplicht die veel gemeenten instellen of al hebben ingesteld, een mogelijk obstakel. In Amsterdam geldt bijvoorbeeld per 1 april 2022 de regel dat de koper zelf in huizen met een WOZ-waarde tot en met €512.000 moet gaan wonen. Bovendien mag hij de woning de eerste vier jaar niet verhuren. Ook in een aantal andere gemeenten, zoals Den Helder en Lelystad, is een zelfbewoningsplicht ingesteld. De opkoopbescherming geldt overigens niet als u het huis aan naaste familie verhuurt.
Een truc is om een nieuw huis te kopen en dat zelf te gaan bewonen. U kunt dan uw oude woning gaan verhuren. Daarvoor geldt de zelfbewoningsplicht niet, want dat oude huis had u al.
De aankoop van een beleggingspand lijkt, kortom, heel aantrekkelijk. Maar er zitten veel haken en ogen aan vast. Voordat u een dergelijke stap zet, is het zeer belangrijk om u vooraf uitgebreid over voor- en nadelen te laten adviseren.
door Jos Leeser
Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.
Gerelateerd:
- Beleggen in vakantiehuisje moet onder toezicht AFM - 9 november 2021
- Investeren in vakantie- of recreatiewoning? Kijk naar rendement én risico - 11 mei 2021
- Investeren in vastgoed: mogelijkheden, rendement, risico - 21 april 2021
Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?
Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?
Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.