Investeren in vakantie- of recreatiewoning? Kijk naar rendement én risico
Een eigen huisje op een vakantiepark. Dat is voor veel mensen een droom. In coronatijd is de verkoop enorm gestegen, zo berichtte EenVandaag afgelopen maandag op radio en televisie. Maar is dit wel een goede investering? Financieel planner Ramón Wernsen van Vermogensbeheer.nl, vindt van niet. Hij wees in EenVandaag op teleurstellend rendement, een gebrek aan spreiding en de tegenvallende duurzaamheid van vakantiewoningen.
Sommige vakantieparken beloven volgens EenVandaag een gegarandeerd rendement van wel 6%. Zeer aantrekkelijk in deze tijd van geen spaarrente. “De huidige negatieve rente en de coronacrisis hebben ervoor gezorgd dat veel mensen voor hun geld een alternatief zoeken. Een vakantiehuis, een caravan en een camper zijn daar voorbeelden van”, stelde Ramón tijdens de radio uitzending van maandag 10 mei van EenVandaag. “Het aantal transacties was lang stabiel, maar het is de laatste jaren flink gestegen van 2.000 naar 5.000. Dat is natuurlijk een enorme stijging, al gaat het nog steeds wel om een kleine markt”.
Teleurstellingen
‘We hebben in het verleden van klanten heel wisselende verhalen gehoord. Maar wel vaak met teleurstellingen. Het directe rendement is de eerste jaren goed, maar gaat na een jaar of drie enorm omlaag. En ook de kosten worden nog wel eens onderschat”, vertelde Wernsen.
“Het is belangrijk om bij een gegarandeerd rendement de kleine lettertjes goed te lezen en je te verdiepen in het park en de locatie. Een hoog rendement krijg je vaak maar voor een bepaalde periode en sommige parken vragen een bijdrage voor het onderhoud van het park”.
Ook worden vakantiehuizen volgens hem soms verkocht voor een hogere prijs dan ze waard zijn.
Te weinig spreiding
De financieel planner vindt een investering in een vakantiehuis al met al geen verstandige keuze. ‘Op een schaal van 10 geef ik het een 3. Er is weinig spreiding, omdat je slechts in één object belegt. Dat betekent dat het rendement uit slechts één object moet komen”.
Ook vindt hij dat vakantiewoningen niet heel erg duurzaam zijn. “Ik woon zelf in een woning uit 1906. Dat staat er vrijwel zeker over honderd jaar nog steeds. Maar hoe groot is de kans dat een vakantiewoning, die tien jaar geleden is gebouwd, er over honderd jaar nog steeds staat? Die kans is vrij klein”, aldus Ramón bij EenVandaag op NPO1.
door Ramón Wernsen
Ramón is sinds 1996 actief als Financieel Planner en is auteur van vele artikelen en boeken en als docent verbonden aan het Erasmus Instituut voor Financiële Planning in Rotterdam. Bij Vermogensbeheer.nl helpt hij als vermogensplanner klanten met het herstructureren van hun vermogen en vermogensplanning.
Gerelateerd:
- Investeren in vastgoed: mogelijkheden, rendement, risico - 21 april 2021
- Negatieve rente betalen bij uw bank? Spreid uw risico’s - 2 maart 2021
Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?
Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?
Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.