Direct meer informatie over Selectierapport Vermogensplan

Beleggen in wijn: wat moet je weten?

9 december 2022 Onderwerp: Investeringen

Stel, u houdt van een goed glas wijn en u kunt zoete en droge wijn en verschillende wijnsoorten van elkaar onderscheiden. Is beleggen in wijn dan iets voor u? Wijn is inderdaad momenteel een interessante investeringsmogelijkheid. Maar verwacht niet te veel van het rendement. Een goed advies blijft: zorg voor spreiding van risico’s door ook breder te beleggen. Als u toch wijn in uw beleggingsportefeuille wilt opnemen: waar moet u beginnen en wat zijn de haken en ogen van deze alternatieve belegging?

Groeimarkt

In 2020 zijn we in Nederland meer wijn gaan drinken, waarschijnlijk omdat we toen meer thuis waren door Covid. De omzet van slijterijen en wijnspeciaalzaken steeg in 2020 met bijna 9% ten opzichte van 2019. Er werd voor €11 miljoen meer wijn gekocht. De vraag uit landen zoals Rusland en China neemt ook snel toe. Het drinken van dure wijnen is daar een statussymbool. De stijgende vraag is dus een goed uitgangspunt voor beleggen in wijn. Aan de andere kant, de horeca verkocht minder tijdens Corona en er is wereldwijd sprake van overproductie. Maar, dit geldt niet voor het hogere segment en juist dat is interessant voor beleggers.

Opslag van wijn

Als u zelfstandig in wijn wilt beleggen, is het allereerst belangrijk dat u over een wijnkelder of opslag beschikt. Een donkere, liefst trillingsvrije ruimte, met een constante temperatuur van rond de 12 graden en een vochtigheidsgraad tussen de 60 en 80%. Een goede installatie voor klimatisering is aan te raden als de ruimte niet vanzelf voldoet.. Bij verkoop willen kopers namelijk zekerheid over de bewaarcondities. Mocht u die kelder of opslag niet hebben, dan is het huren of kopen van klimaatkasten een mogelijkheid. Deze zijn er in vele maten en prijsklassen. En als uw wijnvoorraad nog beperkt is, dan kunt u kiezen voor een wijnbewaarkast of modulair systeem, bijvoorbeeld van steen. Ook hierin is een grote keuze beschikbaar..

beleggen in wijn

Verstand van wijn

Het belangrijkste bij beleggen in wijn is dat u verstand hebt van wijnen en wijnhuizen. U moet weten wat een goed wijnjaar is. Bordeaux heeft bijvoorbeeld 1990, 2005, 2009, 2010 en 2015 als topjaren. Ook moet u weten welke wijnen bekend staan als ‘topwijn’. Een klassieke Franse wijn is nog altijd de veiligste keuze, met name een goede Bordeaux. Gewilde wijnen zijn verder de Italiaanse ‘super tuscans’ uit Toscane, de Barolo’s uit het Italiaanse Piëmonte en Bourgognes uit Frankrijk.

De prijzen van wijn worden vaak gestuurd door beoordelingen van bekende wijnrecensenten en wijnbladen. Zoals Master of Wine Jancis Robinson, James Suckling, Decanter en WineEnthusiast. De meest invloedrijke wijnrecensent was de Amerikaan Robert Parker, een voormalige advocaat. Zijn scores konden een bepaalde wijn enorme in waarde doen toenemen, of juist afnemen. De markt wachtte vaak in spanning af welk oordeel hij in zijn nieuwsbrief, The Wine Advocate, over een bepaalde wijn ging vellen. Wijnmakers gingen hun wijnen zelfs naar zijn smaak (dik en vol) maken. Parker is sinds 2019 met pensioen. Onder zijn naam beoordeelt een team van recensenten wijnen nog altijd aan de hand van het 100-puntensysteem dat Parker heeft ontwikkeld.

Gevaar voor fraude

Maar waar kunt u uw kistjes wijn aanschaffen? Dat kan via een handelaar of een importeur. Op de site winesearcher.com kunt u een wijnnaam invoeren en dan krijg u vervolgens te zien welke wijnhandel die lokaal verkoopt. Winesearcher geeft ook prijzen die in de diverse landen gerekend worden. Een andere site is Cellartracker, waarop wijnliefhebbers hun persoonlijke recensies kunnen achterlaten.

U kunt wijn ook kopen via Marktplaats of Catawiki. Maar dat is niet zo verstandig. Er wordt volgens experts heel veel fraude gepleegd met wijn. U wilt geen kat in de zak kopen. Koop wijn voor beleggingen dus niet op Marktplaats of op Catawiki, tenzij de verkoper u echt zekerheid over de herkomst kan bieden. De grootste wijnfraudeur tot nu toe was Rudy Kurniawan. Deze jonge flamboyante Indonesiër uit Los Angeles, stond jarenlang bekend als grote wijnkenner en wijnverzamelaar, die miljoenen dollars spendeerde aan zeldzame en peperdure Bourgognes. Zelfs van het iconische Domaine de la Romanée-Conti. Hij verkocht ook wijnen via veilingen van goede reputatie. Soms zoveel dat hij in zijn eentje de prijs op de wereldmarkt beïnvloedde. Maar het Bourgognehuis Laurent Ponsot ontdekte dat Kurniawan vervalste wijnen verkocht. Zelfs miljardairs als de Amerikaan Koch liepen in zijn val. Hier meer over deze grootste wijnfraudeur aller tijden.

selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

Voordeel van beleggen in wijn

Een voordeel van beleggen in wijn is dat het niet hoeft te worden meegenomen in box 3. U betaalt er dus geen vermogensbelasting over. Datzelfde geldt trouwens ook voor beleggen in whisky.

Het komt zeker voor dat bepaalde flessen in waarde zullen dalen, maar historisch gezien kan geconcludeerd worden dat de prijzen van wijn op langere termijn vrijwel altijd zullen stijgen. Maar verwacht hier niet te veel van. Het rendement is vaak beperkt. Op de Liv-Ex 100 Fine Wine Index kunt u zien wat de prijsontwikkeling van beleggingswijnen is.

Wat kost dat nou?

Een paar voorbeelden: een fles Domaine Leroy Musigny is geveild voor $ 224.000. In 2018 ging een Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru 1945 voor $ 558.000 onder de hamer. Niet alleen Franse wijn kan zo veel waard zijn; Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992 uit Napa Valley in de V.S. haalde in 2000 maar liefst $500.000 op. Deze prijzen zijn nog exclusief veilingkosten. Kijk hier voor de Top 50 duurste wijnen.

Nadelen van beleggen in wijn

Als u dan een kistje Château Lafite Rothschild, Domaine Romanée-Conti of Château Margaux hebt aangeschaft, kunt u die in uw wijnkelder of wijnopslag opbergen, in afwachting van het juiste verkoopmoment. Die verkoop kan bijvoorbeeld gebeuren via een veiling bij Sotheby’s of een ander gespecialiseerd veilinghuis zoals Winefield's Auctioneers en Sylvie’s. Zij geven in hun catalogi ook uitgebreid aan wat de conditie is van een fles, zoals de kwaliteit van het etiket en de vulhoogte in de fles. Hoe meer wijn verdampt is, hoe groter de kans dat het azijn geworden is. Dus wat is het juiste verkoopmoment? Dat is soms moeilijk te bepalen. In tijden van onzekerheid zijn zeldzame zaken vaak waardevast; de groep vermogenden die dan in wijn (of whisky en kunst) stapt is wereldwijd groot genoeg.

En let op: 90% van alle wijnen is ongeschikt om in te investeren, omdat je die maar een paar jaar kunt bewaren. Met name de wat goedkopere wijn kan volgens experts verzuren. Ook moet u rekening houden met bewaar- of afschrijfkosten bij het huren of kopen van klimaatkasten of een speciale beveiligde opslag. En, vergeet ook de verzekering niet.

En, zoals hierboven vermeld: koop alleen bij betrouwbare partijen. Er zijn heel veel voorbeelden van mensen die opgelicht zijn, toen zij dachten een mooie en kostbare partij wijn aan te schaffen. Een etiket van een dure Bordeaux is vrij makkelijk na te maken. Dan zit u opgescheept met een waardeloze verzameling wijn, terwijl u er vanuit ging dat het een zeer waardevolle collectie wijn betrof. In Nederland zijn er enkele gecertificeerde wijntaxateurs die u kunt inschakelen als expert, bijvoorbeeld Frank Jacobs en Ron Andes MV, register wijntaxateur en makelaar. Via de site van de KNVW kunt u ook register wijnhandelaren vinden.

Als u geen verstand hebt van wijn, kunt u beter niet aan deze alternatieve investering beginnen. Dan kan deze belegging wel eens op veel narigheid uitlopen. Als u hier wel aan begint, geldt ook hier het bekende motto: doe dit naast andere investeringen. Spreiden is altijd verstandig.

Jos Leeser

door Jos Leeser

Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.

Gerelateerd:

selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.