Direct meer informatie over Selectierapport Vermogensplan

Prestatie vermogensbeheerders vergelijken: wat heb je daaraan?

Z24: 6 april 2016

Beleggers kunnen hun eigen prestaties met een nieuwe tool vergelijken met de gemiddelde score van Nederlandse vermogensbeheerders.

Op de site Vermogensbeheer.nl kunnen beleggers sinds kort hun eigen prestaties of die van hun vermogensbeheerder vergelijken met het gemiddelde rendement van ongeveer zeventig concurrenten.

Zo’n nieuwe tool is leuk voor doe-het-zelfbeleggers die hun rendement willen spiegelen aan dat van de ‘professionele jongens’, en handig voor beleggers die hun vermogensbeheerder de maat willen nemen. Maar namen and shamen is uit den boze, zegt oprichter Koen Laarhoven van Vermogensbeheer.nl.

Hoe komen jullie aan de rendementen van zeventig vermogensbeheerders? Staan zij die vrijwillig af?
“In het begin was het lastig om vermogensbeheerders te bewegen open te zijn over hun rendementen, kosten en de organisatie, maar we zien de bereidheid toenemen. De helft van de circa 140 vermogensbeheerders die actief zijn in Nederland, deelt hun cijfers met ons. Steeds vaker gebeurt dat elk kwartaal in plaats van ieder jaar.”

Op de site kun je je rendement vergelijken met het gemiddelde marktrendement van vergelijkbare portefeuilles van vermogensbeheerders. Maar niemand belegt toch in het marktgemiddelde?
“Het is ook een maatstaf voor hoe goed een individuele vermogensbeheerder presteert. Het kan het begin zijn van een goed gesprek, bijvoorbeeld als het rendement structureel achterblijft bij het marktgemiddelde. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat te hoge kosten worden gemaakt, of te veel risico wordt genomen.”

Wat kan ik met de uitkomst? Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.
“We willen ook niet dat op basis van prestaties in het verleden een keuze wordt gemaakt voor de toekomst. Klanten krijgen de kans om hun vermogensbeheerder te controleren. Je wilt niet weten hoeveel mensen zich met een mooi praatje laten afschepen, terwijl bij sommige beheerders het eigenbelang te veel centraal staat; zij nemen teveel risico of maken teveel kosten.”

Namen van vermogensbeheerders in combinatie met rendementen laten jullie niet zien. Dat maakt overstappen voor teleurgestelde beleggers niet eenvoudig.
“Ik begrijp je vraag, maar de beste vermogensbeheerder bestaat niet. In sommige periodes presteert een beheerder beter, in andere slechter. In 2015 heeft bijvoorbeeld een aantal actieve vermogensbeheerders het beter dan gemiddeld gedaan, terwijl eerder passief vermogensbeheer de beste prestaties liet zien. Over meer dan de helft van de zeventig vermogensbeheerders die wij vergelijken, kan je tevreden zijn. Zij presteren over een langere periode goed, bij zowel een positieve als negatieve markt.”

Bron: Z24