Direct meer informatie over Selectierapport Vermogensplan

2017 belooft goed aandelenjaar te worden

Fondsnieuws: 6 november 2017

Ondank een terugval van de rendementen in het tweede kwartaal, belooft 2017 wederom een goed jaar voor aandelenbeleggers te worden. De gemiddelde offensieve beleggingsportefeuille staat dit jaar tot en met het derde kwartaal op een rendement van 4,9 procent.

Defensieve portefeuilles hebben meer moeite om rendement te behalen. Zij staan dit jaar tot 1 oktober op een gemiddeld rendement van 0,7 procent.

Dit blijkt uit de jongste Vermogensbeheer Rendement-index die Fondsnieuws heeft gepubliceerd. De index geeft het gemiddelde netto rendement weer per beleggingsprofiel van ruim 70 vermogensbeheerders en banken, verzameld door vergelijker van beheerders Vermogensbeheer.nl.

De cijfers laten zien dat obligatiebeleggers moeite hebben om rendement te behalen. Binnen obligaties hebben vooral de indexbeleggers het moeilijk. Defensieve profielen van passieve partijen staan dit jaar tot 1 oktober op rendementen rond de nul procent. Het is al het vijfde kwartaal op rij dat actieve beleggers het gemiddeld beter doen dan passieve op obligatiegebied.

Deden in het tweede kwartaal ook op aandelengebied beheerders die met actieve fondsen werken het beter dan hun indexconcurrenten, in het derde kwartaal kropen de rendementen van actieve en passieve beheerders op aandelengebied meer naar elkaar toe. 'Actief deed het nog maar net iets beter', zegt Koen Laarhoven van Vermogensbeheer.nl. Hij benadrukt echter dat het hier om gemiddelden gaat. 'Zowel binnen actief als binnen passief zijn de onderlinge verschillen groot.'

vbr-index-2017-q3-555x218

Sommige partijen blijven nu echter ook achter wat rendement betreft omdat zij vanwege de hoge beurskoersen vast wat risico van tafel hebben gehaald. Deze beslissing kan later uiteraard in hun voordeel werken, maar dat moet nog blijken.

Vermogensbeheer.nl definieert een defensieve portefeuille als een portefeuille gevuld met 0 tot 20 procent zakelijke waarden plus 80 tot 100 procent vastrentende waarden. Met het oplopen van het risicoprofiel loopt het percentage vastrentende waarden terug. De meest offensieve portefeuille bevat 80-100 procent zakelijke waarden en 0-20 procent obligaties.

Bron: Fondsnieuws