Direct meer informatie over Selectierapport Vermogensplan

Vermogensbeheer.nl lanceert betaald Keurmerk

Fondsnieuws: 17 juni 2016

Vermogensbeheer.nl, de vergelijkingssite voor vermogensbeheerders van Koen Laarhoven en Jos Leeser, stopt met haar sterrenratings. In plaats daarvan lanceert het bedrijf vanaf 1 juli een keurmerk voor deze doelgroep van vermogensbeheerders.

Aan het verkrijgen van het keurmerk gaat een uitgebreide screening vooraf, inclusief een kantoorbezoek waarbij klantdossiers en portefeuilles gelicht worden.

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk en het vervolgens ook te gebruiken, moeten beheerders een vergoeding betalen. Om wat voor bedrag dit gaat, willen Laarhoven (foto) en Leeser nog niet zeggen. Ze vinden het niet chique dit via de media te communiceren, zeggen ze. Wel geeft Laarhoven aan dat er gewerkt zal worden met een staffel afhankelijk van het vermogen onder beheer.

Het keurmerk is in principe twee jaar geldig. Daarna volgt een herkeuring. Al kan deze ook eerder plaatsvinden, als daar aanleiding toe is.

Vermogensbeheer.nl bestaat nu drie jaar. Het kantoor heeft met 40 vermogensbeheerders afspraken over het doorverwijzen van klanten. Sinds de invoering van het provisieverbod mogen vergelijkingssites dit doen, mits er eenmalig betaald wordt voor de naam- en adresgegevens van geïnteresseerde klanten, de vergoeding voor alle beheerders gelijk is, hij redelijk is, los staat van het te beleggen vermogen en niet afhangt van het feit of de mensen ook daadwerkelijk klant worden.

Het plan is volgens Leeser en Laarhoven goed ontvangen in de markt. Ze willen op deze manier bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit en transparantie in de markt.

Als reden voor de verandering geven Laarhoven en Leeser aan dat het huidige sterrensysteem een aantal nadelen heeft. Ten eerste laten consumenten zich er te veel door leiden. Ze kiezen bijvoorbeeld liever voor een vijf-sterren beheerder dan voor eentje die vier sterren heeft, zonder dat ze kijken welke beheerder nou eigenlijk het beste bij hun wensen past.

Kwestbaar

Daarnaast is het huidige systeem te kwetsbaar. Leeser en Laarhoven beoordelen vermogensbeheerders in Nederland nu op zo’n 20 onderdelen. Zo’n 100 beheerders hebben ze ook sterren gegeven. Dit doen ze op basis van aangeleverde informatie. Deze methode blijkt in de praktijk echter niet grondig genoeg te zijn.

Enige tijd geleden bleek bijvoorbeeld dat een beheerder waarover ze serieuze klachten ontvingen, volgens de huidige systematiek gewoon vier van de vijf sterren zou krijgen. ‘Daarvan zijn wij flink geschrokken’, zegt Leeser.

Hier komt bij dat ze onder contacten sinds een jaar ook klanttevredenheidsonderzoeken uitvoeren. Ook de informatie die hieruit naar voren komt, willen ze bij hun beoordeling betrekken.

In totaal zullen beheerders in de nieuwe situatie op meer dan 80 punten beoordeeld worden, variërend van de solvabiliteit van de beheerder, de wijze van beloning van de adviseurs, waarborgen op personeelsgebied, het aantal geschillen met klanten en het valideren van getoonde performancecijfers.

Bron: Fondsnieuws