Beleggen in whisky: slim of riskant?
Van whisky kun je rijk worden, zegt Michel Kappen, die flessen van investeerders beheert. Er klinken ook heel andere geluiden.
Een 25-jarige fles Macallan kostte in 1984 ongeveer 30 euro. Nu kost dezelfde fles single malt whisky 1.700 euro. Slimmer is het om de fles nog even op de plank te laten staan. Over vijf jaar brengt de fles minstens 4.000 euro op. Dat is de voorspelling van Michel Kappen, bedenker en directeur van de World Whisky Index. In Sassenheim bewaart hij flessen voor investeerders van over de hele wereld.
'We gaan naar de kluis', zegt hij. Achter de dikke deur verschijnt een enorme, halfduistere, zwaar beveiligde ruimte. In de ruimte staan metershoge metalen stellages. De kasten staan vol met whisky, meer dan vijftigduizend flessen. Onder iedere fles zit een sticker met een nummer dat correspondeert met de eigenaar. In deze ruimte staat whiskey die een waarde van 12 miljoen euro vertegenwoordigt. De duurste fles, een vijftigjarige Springbank, kost 65 duizend euro.
Geen toezicht
Kappen ziet whisky niet als een drankje, voor hem is het een belegging. Hij zegt dat hij voor zijn klanten een rendement van 15 procent behaalt. 'Dat lukt je nooit met vastgoed of aandelen.'
Koop een dure fles whisky, laat hem een paar jaar in de kast staan en hij wordt met een beetje geluk twee keer zoveel waard. De beleggingsstrategie van Kappen lijkt te mooi om waar te zijn. 'Waarom niet iedereen in whisky handelt? Mensen zijn nog niet bekend met whisky als investeringsproduct.'
Als het aan Kappen ligt, komt daar snel verandering in. 'Ik ben bezig met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om een vergunning te krijgen.' Als dat rond is, wordt whisky beschouwd als een officieel beleggingsproduct. Volgens Kappen is de kans groot dat het lukt. De AFM zelf wil er niet veel over zeggen.
'Blijf hier ver vandaan. Dit is geen beleggen maar speculeren', zegt Koen Laarhoven van de vergelijkingsite vermogensbeheer.nl. Een rendement van 15 procent brengt hoe dan ook grote risico's met zich mee, weet hij. 'Deze meneer kan wel zeggen dat hij afspraken heeft met de AFM, maar een vergunning heeft hij nog niet. Er is helemaal geen toezicht', waarschuwt Laarhoven. 'Misschien heeft hij afspraken met bepaalde brouwerijen.'
Wat gebeurt er als zich een crisis voordoet in de wereld van whisky?, stelt hij een voor de hand liggende vraag. Laarhoven zag het eerder bij bordeauxwijn. 'Een goede belegger spreidt zijn risico's en staart zich dus niet blind op whisky. De kans is heel groot dat dit misloopt.'
Het gehele artikel op Volkskrant.nl »
Bron: Volkskrant