Duurzaam beleggen wordt vanzelfsprekend maar groen beleggen blijft een uiterst rekbaar begrip
De tijd dat zogenoemd duurzaam beleggen per definitie minder rendement opleverde is definitief voorbij. Inmiddels is het niet meer weg te denken. Al is duurzaamheid steeds lastiger te definiëren. Sterker nog, duurzaamheid is voor iedere individuele belegger weer anders te interpreteren, is de ervaring van Jos Leeser, partner en senior vermogensbegeleider bij Vermogensbeheer.nl.
Het is een vraag die elke particuliere belegger tegenkomt bij het selecteren van een financieel product of een investeringsmogelijkheid. Moet het duurzaam zijn, en zo ja, hoe duurzaam dan? “Begripsverwarring ligt dan al snel op de loer, gewoon omdat het zo’n extreem ruime term is. Voor de een is een solide partij die niet snel omvalt al duurzaam. Voor de ander is het beleggen in een nieuwe groene technologie waar flink rendement te verwachten is. Dat is iets anders dan dat je wilt dat je geld bijdraagt aan een fatsoenlijke en leefbare aarde voor je kinderen en kleinkinderen. Het spectrum is heel breed”, aldus Leeser.
Spreiding van het vermogen
Iets wat altijd meeweegt bij een beleggingsbeslissing is de spreiding van het vermogen. “Dan krijg je automatisch te maken met spanningsvelden doordat je bedrijven of sectoren eventueel uitsluit vanwege jouw persoonlijke duurzaamheidscriteria. Daarnaast bieden veel banken duurzame producten omdat daar nu eenmaal vraag naar is. Dat gebeurt niet per definitie vanuit overtuiging, het is dan een product dat naast vele andere, wellicht veel minder duurzame producten van dezelfde organisatie ligt. Zo stuit je op vraagstukken op allerlei niveaus.”
Duurzaamheid steeds aantrekkelijker
Inmiddels is duurzaamheid het geitenwollensokkenstadium lang en breed ontstegen. “De tijd dat je er rendement voor inleverde is voorbij. Sterker nog, er zijn inmiddels grote spelers in de markt, zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen, die bedrijven uitsluiten van hun beleggingen als die niet aan bepaalde duurzaamheidscriteria voldoen. Dat heeft gevolgen voor vraag en aanbod doordat dergelijke bedrijven minder aantrekkelijk worden voor beleggers. Terwijl partijen die zich wél aan de duurzaamheidsregels houden nu meer naar voren komen. Zo wordt duurzaamheid ook financieel steeds aantrekkelijker.”
Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?
Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?
Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.
Nieuwe kwaliteitsperceptie
Een ander aspect is dat het management van duurzame ondernemingen bijvoorbeeld als meer visionair wordt gezien. “Dat is een nieuwe kwaliteitsperceptie op bedrijven die in hun bedrijfsvoering de ecologische footprint meenemen. Die worden meer als moreel-innovatief beschouwd dan bedrijven die daar niet zo mee bezig zijn. Ook dit aspect weegt steeds meer mee in vraag en aanbod.”
Duurzame oliemaatschappijen
Toch zijn er ook nuanceringen aan te brengen. “Dat je niet belegt in wapens of giftige mijnbouw is duidelijk. De discussie rond bijvoorbeeld olie ligt anders. Er zijn oliemaatschappijen die heel erg in de richting van duurzame energieontwikkeling werken. Die kun je wel uit gaan sluiten, maar voor het best-in-class principe wil je wel spreiding over het totale spectrum van beleggen. Dat is belangrijk voor risicoreductie. Uiteindelijk draag je toch bij aan duurzaamheid door op microniveau mee te praten en duurzame ontwikkeling van een oliemaatschappij te ondersteunen.”
Eieren over mandjes verspreiden
De duurzame wereld is daarmee allesbehalve zwart-wit. “Want hoe beoordeel je bijvoorbeeld een concern dat het qua milieu en arbeidsomstandigheden keurig voor elkaar heeft maar dat wel uit is op belastingontduiking? Zo is er nogal wat te kiezen als het gaat om vermogensbeheer. De een hanteert zwaardere principes dan de ander. Feit blijft dat duurzaam beleggen goed kan renderen, maar dat je goed naar de risicokant moet kijken als je bepaalde sectoren mordicus uit gaat sluiten. Doordat je je eieren over minder mandjes verspreidt. Op de beurs zijn nu ineens bepaalde bedrijfstakken zoals olie en luchtvaart uit de gratie terwijl technologie de wind mee heeft. Als je in minder sectoren belegt ben je kwetsbaarder voor de risico’s van beperktere spreiding.”
Indexbeleggen is populair
Datzelfde principe lijkt van toepassing op het vanwege de brede spreiding en relatief lage kosten populaire indexbeleggen. “Je hebt nu ook wel indexfondsen die als het ware de minst duurzaam geachte bedrijven uit het fonds filteren. Zo verduurzaamt het indexfonds zichzelf. Al gaat die selectie natuurlijk nooit zo diep als wanneer je rechtstreeks in een enkele bedrijven zou beleggen.”
Beleggen in goede doelen
Bepaalde beleggingen in groene projecten zijn vrijgesteld van de zogenoemde vermogensrendementsheffing. “Dat zijn in feite geen beleggingen, maar micro-kredietachtige constructies. Het zijn in feite leningen voor groene projecten die nauwelijks rendement opleveren en waarmee je meer in de sfeer van goede doelen zit. Beleggingen die echt rendement opleveren zijn nooit vrijgesteld van belastingen.”
Duur gaat niet samen met duurzaam
Uiteindelijk gaat het ernaar toe dat dat we met z’n allen goed voor de wereld en elkaar zorgen en dat duurzaam het nieuwe normaal wordt, voorziet Leeser. “Dat ga je dan ook in het beleggen terugzien, net als in alle andere sectoren. Die ontwikkeling is onomkeerbaar in gang gezet. Vermogensbeheerders die bijvoorbeeld een duurzame propositie voor hun klanten hebben maar die extreem hoge kosten maken, hebben een hoog cowboygehalte. Heel duur zijn voor je klanten kan niet samengaan met duurzaam. Het gaat immers ook over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als je daar al vraagtekens bij hebt, kun je die ook bij zijn propositie hebben. Er is geen enkele reden waarom een duurzame beleggingspropositie duurder zou moeten zijn dan een andere. Daar zit qua kosten geen verschil in.”
door Jos Leeser
Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.
Gerelateerd:
- Investeren in vastgoed: mogelijkheden, rendement, risico - 21 april 2021
- Beleggingsfondsen: een zegen of een vloek? - 1 december 2020
Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?
Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?
Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.