Vermogensbeheer via banken niet altijd de beste keuze
Wie vertrouw je je vermogen toe vandaag de dag? Waar krijg je nog maatwerk en persoonlijk contact. Hoe heeft vermogensbeheer zich ontwikkeld? En wat zijn tegenwoordig de zaken waarop je moet letten bij het kiezen van een vermogensbeheerder? Jos Leeser, senior vermogensbegeleider bij Vermogensbeheer.nl, gaat er in dit interview dieper op in.
Historie vermogensbeheer en beleggen bij banken
“Aan het begin van deze eeuw kon je voor vermogensadvies nog goed terecht bij de bekende banken. Zij verzorgden deels ook vermogensbeheer, meestal op basis van ‘execution only’, dus alleen de uitvoering oftewel aan- en verkoop. Banken verdienden aan deze transacties, vaak met een flinke marge. Dit zorgt voor een prikkel om te ‘dealen’. Het leidde ook wel tot uitwassen, ongereguleerde beleggingsportefeuilles.” Aan het woord is Jos Leeser, voormalig bankier, consultant en klachtenbehandelaar. Tegenwoordig begeleidt hij als partner bij Vermogensbeheer.nl mensen en organisaties die op zoek zijn naar een passende vermogensbeheerder.
Beter toezicht en betere regulering?
Leeser vervolgt: “Die wildgroei leidde tot diverse claims en uiteindelijk tot verbeterd toezicht en regulering. Banken gingen hun aanpak standaardiseren en modelmatig werken in plaats van op advies, wat namelijk vaak leidde tot verschillen per klant en individuele keuzes van de adviseurs. Daardoor was de controle minder. Door standaardisatie en modelmatig werken werd dit ondervangen en werd het vermogensbeheer onder druk van buiten professioneler. Het execution only verhaal werd opgepakt door nieuwe partijen zoals Binck Bank en De Giro, die konden dat faster, better én cheaper.”
Eigen bankfondsen, provisieverbod. Een verbetering?
“Banken kwamen met eigen beleggingsfondsen op basis van o.a. landen, markten en type beleggingen. Dus bijvoorbeeld opkomende landen, tech of financiële bedrijven, en hoog dividend aandelen of mixfondsen met aandelen, obligaties en vastgoed. Later kwam daar de ‘open architecture’ aanpak bij: door ook fondsen van andere partijen aan te bieden. De eigen fondsen hadden een goede marge, dat zit in de koers verpakt, dus daar had je als belegger niet direct zicht op. Bij de fondsen van derden vingen de banken onderlinge lucratieve vergoedingen”, aldus Leeser.
“Maar toen kwam het provisieverbod. Dit zette de marge onder druk. Alles moest daarom nog efficiënter gebeuren. Advies verdween, dit was niet meer interessant en werd ook beperkt door wetgeving. Alles werd transparanter maar leidde wel tot verschraling van de dienstverlening.”
Wat betekende dit voor bankklanten?
Leeser: “De Rabobank had eerst nog beheerd beleggen maar stootte dit af naar Blackrock. Ze deden eigenlijk alleen nog de administratie. Wat je ook zag is het optrekken van de instapgrens van bijvoorbeeld 0,5 naar 1 miljoen vrij belegbaar vermogen. Dit zag je 2 jaar geleden bij ING private banking. Klanten die zo buiten de boot vallen verliezen hun contactpersoon en er is minder ruimte voor maatwerk.
Waar kun je dan wel heen met je vermogen?
Jos Leeser: “Veel mensen weten niet dat het ook anders kan, je hoeft niet alles bij je bank te doen. Er zijn talloze zelfstandige vermogensbeheerders, in alle maten en soorten en met vele mogelijkheden qua serviceniveau. Ik merk dat er voor velen een hele nieuwe wereld open gaat als je dat laat zien. Het blijkt mogelijk om een vermogensbeheerder te vinden die gewoon heel goed aansluit bij wat je zelf wilt of nodig hebt. Je hoeft dus niet te pikken dat het gaat zoals het gaat; you’re in control.”
Hoe zit het dan met de kosten?
“Bij het selecteren van mogelijke vermogensbeheerders brengen wij de kosten nauwkeurig in kaart. Zo adviseren wij altijd om een beleggingsvoorstel op te vragen. Dit kun je zien als een soort offerte, waarin heel specifiek de TCO, de total cost of ownership, in staat, op basis van het te beleggen vermogen, het risicoprofiel en de beleggingstermijn”, besluit Leeser.
door Jos Leeser
Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.
Gerelateerd:
- Vermogensbelasting (box 3) 2023: dit zijn de nieuwe regels en tarieven - 3 maart 2023
- Rendement vermogensbeheerders 2022 - 27 januari 2023
Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?
Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?
Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.