Rendement Vermogensbeheerders 2017
Het jaar 2017 was een prima beleggingsjaar voor klanten van vermogensbeheerders. Vrijwel alle vermogensbeheerders realiseerden positieve rendementen. Dit blijkt uit de jongste Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) cijfers die Vermogensbeheer.nl vandaag heeft gepubliceerd. Opvallend is het grote verschil in rendement tussen de verschillende risicoprofielen. Klanten van vermogensbeheerders met een offensief profiel behaalden over 2017 gemiddeld 8,2% rendement, terwijl klanten met een defensief profiel bleven “steken” op gemiddeld 1,1% rendement netto ná aftrek van kosten. Het nemen van meer beleggingsrisico is in 2017 dan ook ruimschoots beloont.
Vermogensbeheer.nl verzamelt de rendementen van vermogensbeheerders in Nederland. Elk kwartaal berekenen wij het gemiddelde rendement dat de vermogensbeheerders hebben gerealiseerd. Dit gemiddelde resultaat vormt onze Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©). Deze index kan dan ook prima als vergelijkingsmaatstaf (benchmark) dienen.
Vermogensbeheer Rendement index periode 2006 t/m 2017 »
Rendement vermogensbeheerders 2017 per profiel
De VBR-index geeft het gemiddelde rendement weer van ruim 70 vermogensbeheerders in Nederland die transparantie voorstaan. Het betreft hier het netto rendement, ná aftrek van de kosten bij 5 verschillende beleggingsprofielen. Met de index kunnen doe-het-zelf beleggers hun rendement vergelijken met dat van professionele vermogensbeheerders. Echter, de VBR-index heeft vooral meerwaarde voor mensen die klant zijn bij een vermogensbeheerder. Zij kunnen de prestaties van hun beheerder continu monitoren door deze af te zetten tegen deze benchmark.
Verschil in rendement
Over 2017 laten alle risicoprofielen een positief rendement zien. Waar offensieve portefeuilles gemiddelde rendementen behalen van rond de 8%, hebben de meest defensieve portefeuilles een gering rendement gerealiseerd van ongeveer 1%. Dit verschil is vooral te wijten aan de ontwikkelingen rond de rentestand/ Obligaties leverden dan ook geen of nauwelijks rendement op.
De dollar
Een andere bepalende factor op de in 2017 behaalde rendementen van vermogensbeheerders is volgens Jos Leeser van Vermogensbeheer.nl de invloed van de dollar geweest. Beleggingsportefeuilles die sterk leunen op bedrijven in de Verenigde Staten - denk aan de tech giganten of Ahold - hebben last gehad van de zwakke dollar. Dit resulteert in grote rendementsverschillen ten opzichte van portefeuilles die focussen op bijvoorbeeld de Europese of Aziatische markt. De Euro was in 2017 een sterke valuta tegenover de meeste belangrijke andere valuta.
Actief versus passief beleggen
Opvallend is ook het verschil in de prestaties tussen de vermogensbeheerders met een actief beleggingsbeleid en beheerders met een passieve insteek. Actieve vermogensbeheerders hebben over 2017, gemiddeld genomen, betere rendementen behaald. Leeser merkt hierbij op dat naarmate de portefeuille defensiever wordt, het verschil tussen de actieve en passieve beheerders verder oploopt.
Prognose 2018
Jos Leeser waagt zich niet aan een prognose voor 2018, maar ziet wel trends. De belangrijkste ontwikkeling waarmee de belegger rekening dient te houden is de toename van het beleggingsrisico. Ook valuta aspecten zullen in 2018 weer een flinke invloed kunnen hebben. Aandelen zijn flink geprijsd en obligaties leveren nauwelijks iets op. De belegger die het rendement van 2017 wil doorzetten, zal meer risico moeten nemen en tegelijk het hoofd koel moeten houden. Leeser: “Afgelopen jaar zagen we voor het zesde jaar op rij een positief beleggingsrendement. Toch blijven veel beleggers geloven in ‘timen’. Maar veel beleggers zijn nu eenmaal vatbaar voor sentiment. Terwijl de cijfers laten zien dat beweeglijkheid - zoals het voortdurend instappen en uitstappen - niet alleen onrust geeft, maar ook nadelig kan uitvallen voor het rendement. Gerekend vanaf 2006 is de gemiddelde waarde van beleggingsportefeuilles met een neutraal profiel ruim 55% toegenomen, terwijl er in die periode twee grote crises zijn geweest. Die winst is alleen geïncasseerd binnen beleggingsportefeuilles van beleggers die focussen op de lange termijn en de rust hebben bewaard.”
door Jos Leeser
Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.
Gerelateerd:
- Rendement vermogensbeheer 2018 - 4 februari 2019
Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?
Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?
Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.