Direct meer informatie over Selectierapport Vermogensplan

Onrustige beurzen: maak onderscheid tussen selectiemoment en beleggingsmoment

16 maart 2023 (update), 12 augustus 2019 (publicatiedatum) Onderwerp: Rendement | Investeringen

Hoe gaan particuliere beleggers om met turbulentie op de beurzen? Vaak zie je particuliere beleggers weglopen als de beurzen dalen, met verdere dalingen als gevolg. Ook het kiezen van een vermogensbeheerder wordt dan op de lange baan geschoven. De afgelopen paar jaar zijn exemplarisch. Hoe kunt u hier slimmer mee omgaan?

Bijna jaarlijks beurscorrecties van minimaal -10%

Bijna jaarlijks vinden tussentijdse beurscorrecties van -10% of meer plaats. Doorgaans zijn deze vrij snel geneutraliseerd. Maar tijdens de correctie zien we de klassieke Pavlov-reactie. Mensen stappen vol op de rem als het beursklimaat weer (even?) guur is. Een reactie die is gebaseerd op eerdere eigen ervaringen of vermeende wetenschap. Waardoor particuliere beleggers vaak en masse vrijwel geheel automatisch reageren op de wereldgebeurtenissen en op de beurzen.

Uw beleggingsvraagstuk vraagt om een lange termijn oplossing

Ook nu zien we weer dat een deel van de particulier beleggers het vinden van een beleggingsoplossing en een goede en passende vermogensbeheerder, abrupt uitstellen of staken. Onverstandig, omdat een lange-termijn-oplossing beter is. En die oplossing ligt in een goede beheerste zoektocht naar een professionele belegger als vermogensbeheerder. Uitstel of stakingsgedrag dragen daar natuurlijk niet aan bij.

Financiele markt middellange termijn grafiek

Fear & Greed index

CNN Business publiceert al vele jaren de angst- en hebzuchtbarometer (fear & greed index). Op basis van een aantal indicatoren zoals volatiliteit, put en call ratio, ‘vlucht’ naar veilige staatsleningen e.d, berekent CNN Business de stand van deze index. Die varieert tussen (extreme) paniek en hebzucht. Bekijk hier de actuele stand van de CNN Fear & Greed Index.

Het selectiemoment voor een vermogensbeheerder

De selectie van een goede en passende vermogensbeheerder en de keuze wanneer daadwerkelijk belegd wordt, vallen op twee verschillende momenten. Daarom pleit Vermogensbeheer.nl ervoor om u niet te laten afleiden door de waan van de dag en door te gaan met de selectie van die goede en passende vermogensbeheerder. Ook als het beursklimaat onrustig is. Vraag uw kandidaten hoe ze omgaan met het huidige beleggingsklimaat. Waarom grijpen ze juist nu wel of niet in? Met welke motivatie? U kunt zo wegen of de reacties van potentiële vermogensbeheerders passen bij hoe u graag wilt dat uw beleggingsportefeuille wordt beheerd.

Ook kunt u zo helder toetsen hoe deze vermogensbeheerders omgaan met het risicomanagement van een portefeuille. Men kan van alles zeggen, maar bij onrust kunt u de vermogensbeheerders concreet vragen welke maatregelen ze nemen en met welke motivatie. Dat kan met hun logboek van beleggingsacties. Vraag daarnaar. In een rustig beursklimaat worden dergelijke zaken minder belicht, of zijn de antwoorden wat ‘vrijblijvend’, zo is onze ervaring.

Financiele markt lange termijn grafiek

Het beleggingsmoment, daadwerkelijk beleggen

Het tweede moment is het echte beleggingsmoment. De timing. Ook hierover zal de vermogensbeheerder iets moeten zeggen, een visie geven over hoe uw portefeuille op te bouwen. Of, als u er al één hebt, hoe deze om te bouwen. Doordat u in een turbulent beursklimaat onverstoorbaar en gestructureerd het oriëntatietraject blijft doorlopen, bent u ook daadwerkelijk klaar om goed voorbereid te starten. U hoeft dan het keuzetraject niet - met een irrationele vertraging - later weer op te tuigen of door te starten. U hebt uw zorgvuldige selectie immers al gedaan. U reduceert daarmee de kans achter de feiten aan te lopen. Want na een neerwaartse correctie volgt vaak weer een opleving. Zonde om die te missen. Het huidige beursklimaat is daarom juist nu interessant voor de oriëntatie op en gesprekken met vermogensbeheerders. Zij zullen allen heel verschillend met deze omstandigheden omgaan. Waardoor u beter de keuze maakt welke vermogensbeheerder bij u past.

Jos Leeser

door Jos Leeser

Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.

Gerelateerd:

selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.