Direct meer informatie over Selectierapport Vermogensplan

‘Cryptovaluta? Bij onze klanten bestaat nauwelijks behoefte’

7 april 2022 Onderwerp: Investeringen

De afgelopen jaren zijn Nederlanders steeds meer gaan handelen in cryptomunten. Met name jongeren hebben hier interesse in, zo bleek eind 2021 uit een onderzoek van de Rabobank en het Nibud. Ruim een kwart van hen beschikt over crypto’s. Maar hoe staat het met de Nederlandse vermogensbeheerders? Zien zij in cryptomunten een serieuze beleggingsmogelijkheid? Uit een rondgang van Vermogensbeheer.nl blijkt dat er weinig enthousiasme is. “Pas als er een brood kan worden gekocht met crypto’s zullen we erover denken”, zegt vermogensbeheerder Wilfried Steentjes.

Vorig jaar april trok Robeco de aandacht met een artikel op haar website, waarin werd gesteld dat de bitcoin als digitaal goud een nuttige rol kan spelen in een goed gespreide beleggingsportefeuille. Volgens het artikel zou de bitcoin met een 1% allocatie in een gangbare, goed gespreide multi-assetportefeuille zijn nut kunnen bewijzen. “Het artikel zoals we dat publiceerden, was van onderzoekende aard”, stelt perswoordvoerder Bob Wildvank van Robeco. “We hebben toen slechts gekeken of het een onderdeel zou moeten zijn van een multi-asset portefeuille. We bieden geen cryptocurrencies aan klanten aan.”

Op haar website zegt Robeco wel zijdelings in de cryptomarkt te investeren. Het fonds Robeco FinTech belegt bijvoorbeeld in ondernemingen die de cryptohandel en -opslag mogelijk maken, of die zich richten op een bredere inzet van de blockchain-technologie. Blockchain is een systeem voor het vastleggen van allerlei gegevens.

Cryptomunten niet duurzaam

Maar hoe staat het met andere vermogensbeheerders? De Amsterdamse vermogensbeheerder OHV zegt niets te zien in cryptomunten en heeft die ook niet opgenomen in haar beleggingsmix. “De reden is enerzijds dat er bij onze klanten nauwelijks behoefte aan bestaat. Daarnaast speelt mee dat het minen van cryptovaluta (het valideren van transacties op de blockchain met een computer, red.) zeer veel energie verbruikt en daardoor niet past bij een beleggingsmix waar veel aandacht aan duurzaamheid wordt besteed”, stelt managing partner Erik Bakker, namens de beleggingscommissie van OHV Vermogensbeheer.

“Verder geldt dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen of obligaties, er geen bedrijf achter een cryptomunt zit en de koersontwikkeling vooral door psychologische factoren beïnvloed wordt. Mede daardoor is de volatiliteit van de cryptovaluta’s zodanig dat die niet bijdraagt aan een stabiele beleggingsportefeuille. Tot slot is de grote onzekerheid ten aanzien van de toekomstige regelgeving op het gebied van cryptovaluta’s een factor in het geheel.”

Bitcoin

Vorm van gokken

Ook een andere Amsterdamse vermogensbeheerder, Topcapital, zegt ‘weinig interesse’ te hebben in cryptovaluta. “Ik vind het zonde van mijn tijd (ik heb er overigens wel het nodige over gelezen, want ben dat aan mijn vak verplicht) en kan er uiteindelijk ook weinig zinnigs over zeggen”, vertelt Peter van der Slikke, directeur van Topcapital.

“Eerlijk gezegd heb ik net als zoveel andere beheerders weinig interesse in het fenomeen cryptovaluta. Mijn gouden regel luidt dat je nooit iets moet doen dat je niet goed kan doorgronden of begrijpen. Doe je dat wel dan is er feitelijk sprake van geld brengen naar een blackbox en dat komt overeen met gokken. Ervaring leert overigens dat de koersvorming van cryptovaluta steeds vaker correleert met die van aandelen. Maar evengoed blijft het een vorm van gokken. Gokken staat haaks op verstandig, kwaliteitsgericht en gespreid beleggen en beschouw ik daarom niet als een serieuze aangelegenheid”, aldus Van der Slikke.

Onderzoek naar beleggingsmogelijkheden

Vermogensbeheerder Auréus ziet daarentegen wel iets in cryptovaluta en doet uitgebreid onderzoek naar de beleggingsmogelijkheden op dit gebied. “In plaats van een directe belegging in cryptovaluta, zijn we vooral geïnteresseerd om als liquiditeitsverschaffer te verdienen aan de soms grote verschillen tussen bied- en laatprijzen. Ook op het gebied van arbitrage zien we voldoende mogelijkheden”, meent Han Dieperink, Chief Commercial Officer bij Auréus. “De grote vraag is alleen of het lukt om een voor vermogensbeheer geschikt fonds live te krijgen in de Nederlandse markt. Veel depotbanken zijn huiverig om een dergelijk product op te voeren, om uiteenlopende redenen. Zo worden cryptovaluta gebruikt om wit te wassen. En meer recent omdat ze vinden dat cryptovaluta ook onder de boycot tegen Rusland zou moeten vallen. Oligarchen zouden dit gebruiken om de andere financiële boycots te omzeilen.”

Dieperink zegt twee soorten assets te onderscheiden. “De ene groep assets genereert een kasstroom op basis waarvan een goede inschatting te maken valt van wat zoiets waard zou moeten zijn. Denk bijvoorbeeld aan aandelen en obligaties. De andere groep assets is gebaseerd op wat de gek er voor geeft (de greater fool). Deze laatste groep heeft sterk geprofiteerd van het monetaire beleid sinds de Grote Financiële Crisis. Omdat de rente naar nul ging (en deze groep activa geen kasstroom genereert) waren ze dankzij de uitbundige liquiditeit opeens een goed alternatief voor cash. Cryptovaluta zijn in dit kader in hoge mate vergelijkbaar met goud”, vindt de COO van Auréus.

Fenomenale koersstijgingen

Wilfried Steentjes, directeur van Steentjes Vermogensbeheer in Naarden, stelt niets met ‘de cryptohype’ te hebben. “Als verstandige vermogensbeheerder laten we die aan ons voorbij gaan. Pas als er een brood kan worden gekocht met crypto’s zullen we erover denken.”

Steentjes verwijst verder naar de online publicatie Financiële Trends van zijn bedrijf. In november 2021 staat hierin over cryptovaluta: “Zoals bekend vinden wij dat het geen beleggingsinstrument is. Dit omdat er geen fundamentele waardering aan kan worden toegekend. Dat er interesse is, komt enkel en alleen omdat er fenomenale koersstijgingen zijn”, aldus Financiële Trends.

Hubert Jan Lambooy

door Hubert Jan Lambooy

Als jurist heeft Hubert Jan veel ervaring in de financiële sector. Zo heeft hij bij diverse levensverzekeraars samengewerkt met vermogensbeheerders en beleggingsfondsen. Hierdoor heeft hij een goed beeld gekregen van de juiste criteria, waarop deze beleggingsinstellingen het best beoordeeld kunnen worden. Bij Vermogensbeheer.nl begeleidt hij vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder.

Gerelateerd:

selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.