Direct meer informatie over Selectierapport Vermogensplan

Beleggingsfondsen vergelijken: Actief vs passief. Rendement & kosten

10 mei 2022 Onderwerp: Investeringen

Het beleggen via fondsen is een vrij makkelijke manier om uw geld te beleggen. U vertrouwt uw geld toe aan een beleggingsprofessional en die gaat ermee aan de slag. Maar wat voor beleggingsfondsen zijn er en hoe werkt dit precies? En wat is precies het verschil tussen actieve en passieve beleggingsfondsen?

Beleggingsfondsen zijn er in allerlei soorten en maten. Een fonds kan aandelen bevatten, maar ook obligaties of andere beleggingen, zoals vastgoed. U kunt in een fonds stappen dat gericht is op bepaalde regio’s, sectoren of thema’s. Er zijn bijvoorbeeld fondsen die zich puur richten op Nederlandse aandelen, of alleen op aandelen van techbedrijven. Ook kunt u beleggen in aandelen van zogeheten emerging markets (opkomende landen).

Volgens gegevens van het onderzoeksbureau Statista waren er in 2020 wereldwijd zo’n 126.500 beleggingsfondsen. In 2009 waren dat er nog maar 66.400. Beleggingsfondsen zitten dus enorm in de lift.

Ontwikkeling aantal beleggingsfondsen wereldwijd

Toename aantal beleggingsfondsen wereldwijd

Een beleggingsfonds kan bestaan uit wel meer dan 1.000 verschillende aandelen of obligaties of een mix daarvan. Door te beleggen in fondsen wordt risico voor u gespreid. En dat laatste is een uiterst belangrijk voordeel van beleggen in een beleggingsfonds. Koersverlies van één aandeel of obligatie kan worden gecompenseerd, of gedempt, door andere aandelen of obligaties in de portefeuille. Door deze aanpak kunt u de risico's van uw inleg makkelijk spreiden.

Wie beheert het fonds?

Een beleggingsfonds wordt beheerd door financiële experts van bijvoorbeeld een bank, fondshuis of verzekeraar. Deze beheerder zorgt ervoor dat een maximaal rendement nagestreefd wordt.

Het investeren in een beleggingsfonds brengt uiteraard wel kosten met zich mee, maar vaak zijn die bij met name passief beleggen relatief laag. Omdat het fonds een verzameling is van de inleg van vele beleggers werken de fondsbeheerders met hoge bedragen en kunnen ze zo zelf lagere kosten afdwingen. De meeste beleggingsfondsen rekenen tussen de 0.5%-2.0% op jaarbasis. Het totaalbedrag wordt het fondsvermogen genoemd. Bij beleggingsfondsen is er geen of een bescheiden minimuminleg.

Hoe staat het met het rendement van een beleggingsfonds?

De koers van uw participaties in het fonds fluctueert van dag tot dag, omdat de waarde van de onderliggende beleggingen stijgt en daalt. Zoals bij elke belegging kunt u dus geld verliezen.

Het beleggen in een beleggingsfonds is execution only. Dat betekent dat u zonder advies belegt. De beheerder kijkt ook niet naar uw risicoprofiel, al moet u vaak wel een (online) vragenlijst invullen over uw kennis over en ervaring met beleggen.

Koersen beleggingsfondsen

Bij beleggingsfondsen kunt u kiezen uit actief beleggen of passief beleggen. Bij actief beleggen zoekt de beheerder een beperkt aantal aandelen zorgvuldig uit, ook wel stockpicking genoemd. De beheerder wil de markt ‘verslaan’.

Passieve fondsen volgen daarentegen een beursindex, zoals de AEX. Dit is een zogeheten benchmark, een graadmeter. Wereldwijd belegt men steeds meer in passief beheerde indexfondsen en zogeheten exchange traded funds (ETF's). Het investeringsdoel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. De kosten voor het beleggen in een ETF zijn meestal 0.2-0.5% per jaar.

Er is de laatste jaren veel discussie over welke vorm van beleggen, passief of actief, het beste is. Een groot nadeel van actief beleggen is dat de kosten veel hoger liggen. Analisten pluizen bepaalde bedrijven uit en dat wordt in rekening gebracht.

Volgens voorstanders van actief beleggen is de timing van aan- en verkopen van aandelen cruciaal voor het behalen van een hoger rendement. De beheerder houdt actief verschillende factoren in de gaten, zoals politieke ontwikkelingen, en stemt daar zijn beleggingsbeslissingen op af.

Grote partijen als pensioenfondsen belegden in het verleden altijd actief, maar lijken daarvan momenteel terug te komen. Met name bij obligaties beleggen ze nu meer passief. Passief beleggen wint dus meer terrein, vooral omdat het aanbod van dit soort fondsen de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen.

Frits van Manen

door Frits van Manen

Frits is partner bij Vermogensbeheer.nl en heeft ervaring als beleggings- en vermogensadviseur bij een grote Nederlandse bank en fondshuis. Frits begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder.

Gerelateerd:

selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.