Private Equity: investeren in (niet-) beursgenoteerde bedrijven
Op de financiële pagina’s van kranten komt de term ‘private equity’ regelmatig voor. Meestal wanneer een bedrijf wordt overgenomen of naar de beurs gebracht door een private equity partij. Het is mogelijk om in zo’n partij te beleggen. Voor wie is dit interessant? In dit artikel leest u over het hoe en wat van private equity.
Wat betekent equity?
Equity is een Engelse term voor het eigen vermogen van een onderneming. Het vertegenwoordigt het deel van de activa van een onderneming dat eigendom is van de eigenaren of aandeelhouders, na aftrek van alle schulden en verplichtingen. In het algemeen vertegenwoordigt ‘equity’ dus het eigen vermogen van een onderneming en het belang van aandeelhouders of beleggers in het succes van de onderneming. Equity kan ook verwijzen naar een type belegging of belegger, zoals private equity. Daarover gaat dit artikel.
Hoe werkt private equity
Private equity is een type investeringsfonds dat kapitaal bijeenbrengt van institutionele en particuliere beleggers om te investeren in private ondernemingen. Deze ondernemingen zijn meestal niet beursgenoteerd en hebben dus geen publiekelijk verhandelbare aandelen.
Het doel van private equity-investeringen is om een aanzienlijk rendement op de investering te behalen door het bedrijf te laten groeien en te verbeteren. Het management van het bedrijf wordt vaak geherstructureerd om het efficiënter te maken en de winstgevendheid te vergroten. Ook kunnen niet-interessante delen van het bedrijf direct worden verkocht om snel geld vrij te spelen. Op langere termijn kan het bedrijf weer worden verkocht of naar de beurs gebracht om de winst voor de beleggers te maximaliseren. De ene private equity partij doet dit al na een jaar of 5, andere blijven er veel langer in zitten.
Soorten private equity
Er zijn verschillende soorten private equity-investeringen. Sommige fondsen richten zich op startende ondernemingen die behoefte hebben aan risicokapitaal om hun bedrijf te laten groeien. Andere fondsen richten zich op gevestigde bedrijven die op zoek zijn naar financiering voor expansie of herstructurering. Zoals gezegd, meestal gaat het om niet-beursgenoteerde bedrijven met veel potentie. Maar het komt ook voor dat een private equity partij een beursgenoteerd bedrijf opkoopt en van de beurs haalt.
Voordelen van private equity
Een van de belangrijkste voordelen van private equity is dat zij kapitaal ophalen bij grote professionele investeerders die expertise en ervaring hebben op het gebied van investeringen. Dit kan leiden tot betere investeringsbeslissingen en een beter beheer van de investeringsportefeuille. Bovendien hebben private equity-investeerders vaak meer controle over het bedrijf dan traditionele aandeelhouders.
Een ander voordeel van private equity is dat zij vaak een langere tijdshorizon hebben dan aandeelhouders van beursgenoteerde aandelen. Hierdoor kunnen hun beleggers zich richten op langetermijndoelen in plaats van zich te concentreren op de korte termijn. Dit kan resulteren in een betere groei en hogere winstgevendheid op de lange termijn.
Nadelen van private equity
Er zijn echter ook enkele nadelen aan private equity. Het grootste nadeel is dat het vaak hogere kosten met zich meebrengt dan traditionele beleggingen. Dit komt omdat private equity-fondsen vaak hogere vergoedingen in rekening brengen vanwege het extra werk dat nodig is om de investeringen te beheren.
Een ander potentieel nadeel is de verhandelbaarheid. Het is vaak moeilijker om uw investeringen in private equity te liquideren dan in beursgenoteerde aandelen. Beleggers moeten vaak wachten op de verkoop van het bedrijf of de beursgang om hun rendement te realiseren.
In het algemeen biedt private equity een aantrekkelijke mogelijkheid voor (grote) beleggers die op zoek zijn naar rendement op lange termijn. Het biedt toegang tot een breed scala aan investeringsmogelijkheden (buiten de beurs) en biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de expertise van professionele investeerders. Het is echter belangrijk om de kosten en risico's zorgvuldig te evalueren voordat u besluit te investeren in private equity.
door Frits van Manen
Frits is partner bij Vermogensbeheer.nl en heeft ervaring als beleggings- en vermogensadviseur bij een grote Nederlandse bank en fondshuis. Frits begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder.
Gerelateerd:
- Alternatieve investeringen: welke mogelijkheden zijn er? - 16 februari 2023
Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?
Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?
Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.