Beleggen in kunst: uw investering aan de muur of op een sokkel
Het leuke van een investering in kunst is natuurlijk dat u uw belegging aan de muur kunt hangen of op een speciale plek in uw huis kunt tentoonstellen. U kunt er zelf uitgebreid van genieten. Dat is nog eens wat anders dan een saai aandelencertificaat. Maar hoe kunt u in kunst beleggen en welke tegenvallers liggen er op de loer?
Beleggen in kunst was voorheen iets voor mensen met een dikke portemonnee en een flink vermogen. Maar dat is veranderd. Ook mensen met minder geld op zak kunnen zich op deze beleggingsvorm storten. Het interessante is dat de kunstmarkt niet uit één markt, maar feitelijk uit drie afzonderlijke markten bestaat. De eerste is de primaire markt. Daar kunt u de onbekende en startende kunstenaars vinden, van wie de werken in kleine galerieën hangen en worden verkocht via lokale galerieën.
De secundaire markt is die van de gevestigde namen: kunstwerken die al van hand tot hand zijn gegaan, die geregistreerd staan in particuliere en museale collecties en worden verhandeld via bekende galerieën en veilinghuizen.
De meest vooraanstaande van de drie is de tertiaire markt. Daar worden de werken verhandeld van internationaal bekende kunstenaars die een rol spelen in de kunstgeschiedenis en in internationale collecties. Dat gaat via de grote veilinghuizen als Sotheby’s en Christie’s en vaak voor enorm hoge bedragen.
Bezoekje aan kunstgalerij
Het ligt voor de hand dat u zich, als beginnend belegger in kunst, vooral op de primaire en mogelijk secundaire markt gaat richten. Het is zeer belangrijk dat zich allereerst goed gaat verdiepen in de gang van zaken op de kunstmarkt. Ook is het nuttig om een bezoekje te brengen aan een kunstgalerij bij u in de buurt. Welke kunstenaar of kunstvorm spreekt u aan? Of welke juist niet?
Mogelijk hebt u hierna een kunstenaar op het oog. Het is dan belangrijk om zijn ‘curriculum vitae’ goed door te nemen. Heeft de kunstenaar grote prijzen gewonnen? Bezitten verzamelaars of musea zijn kunstwerken? Is de verwachting dat zijn kunstwerken in waarde zullen stijgen?
Volgens experts moet u zoeken naar iemand die wel in de kunstboeken staat en gewaardeerd wordt, maar nog niet de volle aandacht heeft gekregen. Dan is een werk nog enigszins betaalbaar.
Waardebepaling met app
Als u een kunstwerk op het oog hebt, kunt via een app als Magnus de waarde daarvan laten bepalen. U moet eerst een foto van het kunstwerk maken en die doorsturen naar de app. Daarna kan Magnus allerlei informatie over het kunstwerk geven, waaronder dus de waarde.
Tegenwoordig is zogeheten street art een goede investering. Street art is getransformeerd van schoffies die illegaal vandalisme pleegden door op muren te schilderen, tot kunstenaars die hun werk voor miljoenen verkopen. Een kunstwerk van de Britse kunstenaar Banksy, dat in 2006 krap €9000 opbracht, gaat tegenwoordig voor ruim €440.000 onder de hamer. Andere straatkunstenaars die u erg veel geld kunnen opleveren zijn JR, Miss Van en de tweelingbroers Os Gêmeos.
Getalenteerde kunstenaars komen snel op. De waarde van hun werk stijgt dus ontzettend snel. En daarom is het een slimme investering. Maar dan moet u het wel op het juiste moment kopen.
Nadelen van beleggen in kunst
Wat zijn mogelijke nadelen van het beleggen in kunst? Net als bij wijn en whisky is een investering in kunst iets voor de lange termijn. Verwacht niet heel snel winst te maken en denk minimaal aan een periode van tien jaar, voordat er enige winst gemaakt kan worden.
U moet zich ook realiseren dat de kunstmarkt een heel riskante markt is. U kunt een grote winst maken, maar ook veel verlies. Het is bovendien een volatiele markt, die vaak meebeweegt met de economische ontwikkelingen.
Een kunstwerk heeft daarnaast onderhoud nodig. Bij het tentoonstellen moet u nadenken over de temperatuur, de hoeveelheid zonlicht, de luchtvochtigheid en verschillende andere factoren die afbreuk kunnen doen aan de waarde van het kunstobject. Een mogelijkheid is om het op te slaan bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in klimaatcontrole.
De aanschaf en verkoop van een kunstwerk brengen kosten met zich mee. U moet denken aan transportkosten, verkoopbelasting, taxatiekosten en de verzekering. Ook moet u misschien een sokkel kopen, waarmee u het object kunt tentoonstellen.
Het verkopen van een kunstwerk zal ten slotte soms ook niet meevallen. In tegenstelling tot de aandelenmarkt is de kunstmarkt niet heel liquide. Een aandeel is makkelijk kwijt te raken, maar een kunstwerk soms niet. U moet net de juiste koper tegenkomen. En dat kan wel eens tegenvallen. Een voordeel is wel dat de kunstmarkt geheel onafhankelijk van de effectenbeurs opereert. Een enorme dip op de beurs heeft nauwelijks effect op de kunstmarkt. Het is dus in het kader van de spreiding een goede aanvulling op uw aandelenportefeuille.
door Frits van Manen
Frits is partner bij Vermogensbeheer.nl en heeft ervaring als beleggings- en vermogensadviseur bij een grote Nederlandse bank en fondshuis. Frits begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder.
Gerelateerd:
Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?
Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?
Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.